Eikonal minijet model for proton-proton collisions - Kuha, Mikko (2017)
Tässä tutkielmassa johdettiin minijettimalli suurienergiaisille protoni-protoni -törmäyksille eikonaaliformalismissa. Mallia testattiin numeerisen laskennan keinoin kokeellisilla tuloksilla protoni-protoni -törmäyksien elastisista, epäelastisista ja kokonaisvaikutusaloista keskeisliikemääräkoordinaatiston energiaskaalassa sqrt(s)=0.1..100 TeV. Myös viimeisimpiä CERN-LHC -kiihdyttimen mittaustuloksia tarkasteltiin. Numeerisen analyysin yhtenä osana tutkittiin myös yhden efektiivisen aliprosessin approksimaatiota, joka osoittautui tutkituilla energioilla hyvin tarkaksi. Lisäksi tarkasteltiin moninkertaisen kaksijettituoton roolia protoni-protoni -törmäysten epäelastisessa vaikutusalassa.