The importance of biliverdin-pyrrole water-histidine interaction in the photoactivation of Deinococcus radiodurans phytochrome - Kurkinen, Sami (2017)
Fytokromit ovat bakteereissa, levissä ja kasveissa esiintyviä valoaktiivisia proteiineja, jotka aistivat punaista ja kaukopunaista valoa. Ne toimivat valoreseptoreina solusignaloinnissa. Puna- sekä kaukopuna-alueen valo muuttaa fytokromeja edestakaisin valottuneen tilan ja lepotilan välillä. Valoaktivaatiomekanismi lepotilalta valottuneelle tilalle on monivaiheinen tapahtuma, joka alkaa kovalenttisesti sitoutuneen kromoforin isomerisaatiolla. Bakteerifytokromeissa kromofori on useimmiten biliverdiini. Fytokromiproteiinit tarjoavat mahdollisuuksia kudosten kuvantamiseen, vaikkakin tyypillisesti niiden fluoresenssin kvanttisaanto on heikko. Kvanttisaantoa voidaan kuitenkin parantaa heikentämällä valoaktivaatioreittejä, jotka ajavat virittynyttä proteiinia kohti valottunutta tilaa. Näin suositaan niitä kanavia, jotka johtavat viritystilan vaimenemiseen tai proteiinin fluoresenssiin. Viritystilan ominaisuudet tulee tuntea, jotta fytokromien fluoresoivia ominaisuuksia voitaisiin parantaa.