Bis-organosilane applications and synthesis - Mills, Christopher (2017)
Tutkielman kirjallisuusosuudessa perehdytään organofunktionaalisiin silaaneihin. Näitä yhdisteitä käytetään kytkentäaineina komposiittien valmistuksessa sekä monessa muussa sovelluksessa, kuten hydrofobisten ja hydrofiilisten pintojen muodostamiseen, kuivausaineina, ulkoisena elektroniluovuttajana polymeroinnissa, sekä kosteuskovettuvien silaanimodifioitujenpolymeeriliimojen (SMP) kovettumisreaktiossa. Silaanien kosteuskovettuminen johtuu pii-atomiin (Si) sitoutuneiden ryhmien hydrolysoitumisesta kosteuden vaikutuksesta, jolloin syntyy silanoli-ryhmiä (Si-OH), jotka voivat edelleen kondensoitua keskenään muodostaen siloksaanisidoksia (Si-O-Si) tai sidoksia pintojen hydroksyyliryhmien kanssa (Si-O-M). Bis-organosilaaneilla on kaksi pii-atomikeskusta, joista kukin voi tarttua pinnan hydroksyyliryhmiin. Tällä voisi olla parantava vaikutus silaanikerroksen hydrolyysin kestoon tarjoamalla enemmän tartuntapisteitä.