Tiedonlouhinta kyberterrorismin torjuntakeinona - Suhonen, Tatu (2017)
Terrorismi on teknologian kehittyessä siirtynyt kyberavaruuteen ja muuntau-tunut kyberterrorismiksi. Terrorismin uhka ei enää ole vain fyysinen, sillä ky-beravaruus mahdollistaa tietoverkkojen monipuolisen käytön terroristisiin tarpeisiin. Kyberterrorismin uhka on synnyttänyt tarpeen luoda uudenlaisia torjuntakeinoja. Yksi kyberterrorismin torjuntaan käytetyistä menetelmistä on tiedonlouhinta, jonka avulla pystytään tehokkaasti löytämään ennestään tun-tematonta tietoa suurista datamäärästä. Tässä tutkielmassa tutkitaan kyberter-rorismia ilmiönä sekä tiedonlouhinnan menetelmiä ja sovelluksia kyberterro-rismin torjuntaan. Tutkielma on kirjallisuuskatsaus, joka pohjautuu alan tie-teelliseen tutkimukseen, sekä niitä tukeviin julkaisuihin. Tutkielman tulokse-na voidaan todeta, että tiedonlouhinnan avulla voidaan pyrkiä estämään ky-berterroristien iskuja sekä etsimään kyberterroristeja ja heidän toimintaansa verkosta. Tiedonlouhintaa voidaan hyödyntää kriittisen infrastruktuurin suo-jaamiseen tarkoitetuissa tunkeutumisen havainnointijärjestelmissä järjestel-mien havainnointikyvyn parantamiseen. Verkossa tiedonlouhintaa voidaan hyödyntää kyberterroristien ja kyberterrorismiin viittaavan materiaalin etsi-miseen. Tiedonlouhinta on kuitenkin ensisijaisesti vain päätöksentekoa edis-tävä työkalu, joka ei estä kyberiskuja tapahtumasta. Tiedonlouhinnalla voi-daan silti saavuttaa ennaltaehkäisevä vaikutus ja vähentää kyberterrorismin riskejä. Datamäärien kasvaessa datan automaattisen käsittelyn ja analysoinnin merkitys korostuu, joten tiedonlouhinnalle löytyy tulevaisuudessa vielä enemmän käyttöä.