Detection of enterovirus infection in pancreas tissue - Runtuvuori, Anniina (2017)
Coxsackievirusryhmä B (CVB) kuuluu Picornaviridae -heimoon ja Enterovirus-sukuun. Pikornavirukset ovat pieniä, halkaisijaltaan noin 30 nm, vaipattomia ja ikosahedraalisia viruksia. Viimeaikaiset tutkimukset ovat osoittaneet, että CVB-ryhmään kuuluvat virukset voivat edesauttaa tyypin 1 diabeteksen (T1D) kehittymisessä. Vaikka enterovirusten sekä T1D:n kehittymisen välillä on selkeä yhteys, virusten T1D:n aiheuttavaa mekanismia ei vielä tunneta. Hypoteesimme oli, että enterovirusinfektio aiheuttaa hiiren haimakudoksen tuhoutumista ja voimme paikantaa viruksen kuoriproteiineja näistä kudoksista tehdyistä ohutleikkeistä vasta-aineiden sekä cryo-immuno-elektronimikroskopian avulla. Hiiren haimakudokset altistettiin kolmen päivän ajan Coxsackievirus B1:lle (CVB1) ja B3:lle (CVB3). Hiiren haimanäytteet tuotettiin ja toimitettiin JDRF nPOD-Virus yhteistyöryhmän toimesta (eläinkokeet hyväksytty eettisen toimikunnan toimesta: R13028). Tässä tutkimuksessa, haiman näytteet tutkittiin käyttäen läpäisyelektronimikroskooppia (TEM). TEMin avulla tutkittiin virusten aiheuttaman kudostuho ja virusten sijainti haimassa. Virukset leimattiin ohuilta jääleikkeiltä enterovirusten vasta-aineilla ja 10 nm ja 5 nm proteiini A. kullalla. Infektoituneet solut osoittivat apoptoosin merkkejä. Lisäksi havaittiin virusten aiheuttamia kalvovesikkeleiden muutoksia sekä tummia kalvorakenteita soluissa. Vasta-aineet tunnistivat infektoitujen solujen solulimasta syntyneet uudet virusproteiinit, kun ei-infektoiduissa näytteissä oli vain vähän taustasignaalia. Tulokset osoittavat, että CVB1 ja CVB3 aiheuttavat rakenteellisia muutoksia ja apoptoosia hiiren haimakudoksissa. Tulosten perusteella, virusta valmistui sekä eksokriini- että endokriinikudoksissa. Tämän tutkimuksen tuloksia voidaan hyödyntää tutkittaessa enterovirusten aiheuttamia haimavaurioita.