Pilvilaskennan tietoturvaongelmat - Änäkkälä, Tuomas (2017)
Pilvilaskennalla viitataan hajautetun laskennan malliin, jossa laskentaresursseja tarjotaan Internetin välityksellä palveluina. Nämä laskentaresurssit voidaan tarjota nopeaa, tarpeen vaatiessa sekä minimaalisella palveluntarjoajan vuorovaikutuksella. Pilvilaskentaa pidetään vakuuttavana mallina, sillä se tarjoaa tehokkaita resursseja alhaisilla kustannuksilla. Pilvilaskennasta on muodostunut yksi IT-alan nopeimmin kasvavista segmenteistä. Pilvilaskennan turvallisuuteen liittyy kuitenkin paljon epäselvyyttä. Turvallisuuden hallitseminen pilviympäristössä ei ole poikkeavaa tavallisesta IT-ympäristöstä, mutta tavalliset turvallisuuskeinot eivät ole pilviympäristössä riittäviä. Pilvilaskennan käyttäjät hyötyvät matalista käyttökustannuksista, mutta altistuvat samalla uusille turvallisuusuhille. Tämän kirjallisuuskatsauksen tarkoituksena oli selvittää, millaisia tietoturvaongelmia pilvilaskennan palvelumalleihin liittyy. Kirjallisuuskatsauksessa selvitettiin myös, millaisia uhkia pilvilaskenta muodostaa datan luotettavuudelle, eheydelle sekä saatavuudelle. Tutkielman keskeisin löydös osoitti pilvilaskentaan liittyvän merkittäviä turvallisuusongelmia, jotka vaihtelevat muun muassa palvelumalleittain. Turvallisuusongelmat ja dataan kohdistuvat uhat aiheutuvat pilvilaskennan pääpiirteistä sekä käytetyistä teknologioista