Tietohallinnon eroavaisuudet PK-yritysten ja suurten yritysten välillä - Rönkkö, Konsta (2016)
Tutkielmassa etsitään eroavaisuuksia pienten ja keskisuurten yritysten ja suur-ten yritysten tietohallinnossa kirjallisuuskatsauksen avulla. Tutkielmassa yrite-tään löytää ne erityispiirteet, jotka PK-yritysten tietohallintoa tutkittaessa tai suunniteltaessa pitää ottaa huomioon. Tutkielmassa tarkasteltiin myös PK-yritysten järjestelmähankintoja ja niiden päätöstenteon erilaisuutta suuriin yri-tyksiin. Tutkimuksessa havaittiin, että PK-yritysten joustavampi ja epäviralli-sempi toimintatapa mahdollistaa erilaisen lähestymisen tietohallintoon ja no-peampien päätöksien teon. PK-yrityksissä myös johdon tuki on selkeästi tärkeä tietohallinnon toimivuuden varmistamiseksi. Yllättäen PK-yritykset eivät koe rahallisten resurssien olevan este tietohallinnon toteuttamiselle, mutta varsin-kin pienet yritykset kokevat tietotaidon ja henkilöstön puutteen ongelmallisek-si. Tehokkaimmin informaatioteknologian tuomia ratkaisuja hyödyntävät PK-yritykset olivat kehittäneet osaamisensa vuosien varrella. Yritysjärjestelmien muokattavuus ja sopivuus omiin prosesseihin korostuivat tärkeiksi tekijöiksi kaikissa yrityksissä. Keskisuuret yritykset pitivät uusien järjestelmien mahdol-listamia uusia toimintatapoja tärkeimpänä, kun taas suuret yritykset esittivät huolenaiheita järjestelmien aiheuttamia muutoksia kohtaan.