Kehitysvammaisten kokemuksia itsemääräämisoikeudestaan : fenomenologinen tapaustutkimus - Annala-Suojanen, Virpi (2017)
Tutkimuksen tavoitteena on tutkia ja tuottaa tietoa kehitysvammaisten kokemuksista tutkimuskysymyksen ”miten kehitysvammaiset kokevat oman itsemääräämisoikeutensa ja miten se käytännössä ilmenee?” avulla. Millaisen merkityksen kehitysvammainen henkilö antaa omalle itsemääräämisoikeudelleen? Tutkimus on kvalitatiivinen ja lähestymistapana ja metodologisena valintana on eksistentiaalinen fenomenologia, joka pohjautuu holistiseen ihmiskäsitykseen. Tutkimuksen taustateoriana toimivat tunnustusteoriat. Tutkimusaineistona ovat seitsemän samassa ryhmäkodissa asuvan kehitysvammaisen haastattelut. Aineiston keruumenetelmänä ovat avoimet teemahaastattelut. Aineisto on analysoitu fenomenologisella analyysimenetelmällä, jonka avulla haastatteluista muodostuivat ensin yksilökohtaiset merkitysverkostot ja niiden pohjalta muodostui yksi yleinen merkitysverkosto.