Ojasta allikkoon : ympäristönsuojelukamppailun kuvaus toimijaverkkoteorian keinoin - Mononen, Jyri (2017)
Tapaustutkimukseni tehtävänä on selvittää, kuinka toimijuudet muodostuvat ympäristönsuojelukamppailussa. Tutkimuksen keskiössä on toimijaverkkoteorian näkökulmasta tarkastella Hyvinkään Kurkisuon kohtalosta käytyä ympäristönsuojelukamppailua ja tutkia miten materiallisen toimijuus vaikuttaa tässä kokonaisuudessa. Toimijaverkoston hahmottelussa käytän apuvälineenä Kurkisuon ympäristövaikutusten arviointi -prosessin (YVA) analysoimista, jonka kautta hahmotan toimijat ja heidän välisiä sidoksiaan. Tutkimukseni aineiston runko tulee YVA-dokumenteista,lisäksi merkittävänä aineistolähteenä on eri tiedotusvälineiden aiheesta tekemät artikkelit, uutisoinnit ja www-julkaisut. Lisäksi yksittäinen tutkimus, joka valottaa YVA-prosessia sen avainhenkilöiden näkökulmasta, on tarjonnut korvaamattoman aineistolähteen oman tutkimukseni raaka-aineeksi. Toimijoiden sekä toimijoiden välisten sidosten hahmottamisen kautta syntyy lopulta kuva materiaalisesta toimijasta eli Kurkisuosta itsestään.