Yläkoulun musiikinopetus osana maahanmuuttajanuoren integraatiota - Taanila, Niklas (2017)
Pohdin kandidaatintutkimuksessani musiikin ja yläkoulun musiikkikasvatuksen vaikutuksia maahanmuuttajanuoren integraatioon osaksi yhteiskuntaamme. Suomi on maa, jolla on korkeat odotukset maahanmuuttajien integraation suhteen. Erityisesti nuorten maahanmuuttajien odotetaan omaksuvan uusi kulttuuri, kieli, toimintamallit ja arvot nopeasti. Musiikki voi toimia sekä uuden kulttuurin opettajana, siltojen rakentajana kulttuurien välillä, että henkisenä tukena muutoksien keskellä. Käyn läpi integraatioon ja maahanmuuttoon liittyviä monitulkinnaisia avainkäsitteitä, tarkastelen perusopetuksen opetussuunnitelman perusteita 2014 integroituvan maahanmuuttajan näkökulmasta ja avaan monikulttuurisen musiikkikasvatuksen mahdollisuuksia. Tutkielmastani ilmenee, että yläkoulun opetussuunnitelma kannustaa opettajia monikulttuurisen identiteetin tukemiseen ja etnisten ennakkoluulojen hälventämiseen. Monikulttuurinen musiikkikasvatus moniarvoistaa yhteiskuntaamme ja luo helpompaa lähtökohtaa maahanmuuttajille olla ylpeitä kulttuuristaan myös uudessa kotimaassaan. Musiikin yhteyttä maahanmuuttajanuorten integraatioon tulisi tutkia lisää, jotta voisimme hyödyntää tehokkaammin musiikkia maahanmuuttajien hyvinvoinnissa ja kotoutumisessa.