Perceived usefulness of business intelligence system in decision making process - Ahonen, Ilmari (2017)
Liiketoimintatiedon järjestelmät ovat kasvattaneet suosiotaan. Tämän tutkielman tavoitteena on selvittää edesauttavatko nämä järjestelmät päätöksentekoprosessia. Tutkielmassa esitellään päätöksenteon tukijärjestelmien synty, historia ja tällaisten järjestelmien erilaiset tavoitteet. Järjestelmien teknologiset taustat ja päätöksentekoprosessi esitellään. Tutkielman aineisto on kerätty elektronisella kyselylomakkeella eri organisaatioiden työntekijöiltä. Kyselylomake koostui seitsemästä taustakysymyksestä ja 24 väittämästä mitaten kahdeksaa eri muuttujaa. Muuttujat käsittävät yleisiä tietojärjestelmiä, liiketoimintatiedon järjestelmiä sekä päätöksentekoprosessia. Aineiston data on analysoitu tilastollisilla menetelmillä ja visualisoitu. Tutkimustuloksina saatiin käyttäjien kokevan myynnin olevan tärkein liiketoiminnan ala kyseisille järjestelmille, ne koetaan hyödyllisiksi sekä auttavan päätöksentekoprosessia. Vaikean käytettävyyden koetaan olevan suurin käyttöä haittaava tekijä. Kyselytutkimus oli luotettava ja onnistunut, mutta vastaajien määrä rajoittaa tutkimustulosten yleistettävyyttä. Tulokset kuitenkin inspiroivat jatkotutkimuksiin ja liiketoimintatiedon järjestelmät kasvattavat merkitystään organisaatioissa.