Lukion opetussuunnitelman perusteiden uudistus musiikinopetuksessa - Bondfolk, Aleksi (2017)
Tutkin kanditutkielmassani lukion opetussuunnitelman perusteiden päivityksessä perusteisiin tehtyjä muutoksia. Selvitän mitä asioita painotetaan vuoden 2003, ja mitä vuoden 2015 perusteissa. Opetussuunnitelman perusteiden päivittäminen on välttämätöntä opetusken kehittämisen ja opetuksen hyvän tason säilyttämisen kannalta. Myös koulun toimintakulttuuriin liittyviä asioita tulee tarkastella säännöllisin väliajoin. Tein tutkimustani lähinnä vertailemalla kaksia eri lukion opetussuunnitelman perusteita. Kävin myös haastattelemaasa Jyväskylässä kahta Shildtin lukiossa työskentelevää henkilöä, lukion rehtoria Ari Pokkaa sekä musiikinopettajaa Jukka Parviaista. Tutkimuksen jälkeen voi todeta, että kyse todellakin on vain opetussuunnitelman päivittämisestä, ei niinkään uuden opetussuunnitelman luomisesta. Muutokset ovat suurimmilta osin hyvin pieniä. Joihinkin asioihin, kuten opiskelijahuollon toteuttmisen ohjeistuksiin ja erilaisiin opetussuunnitelman yhteyteen kuuluviin liitteisiin on kuitenkin tullut suuriakin muutoksia. Kaiken kaikkiaan uusissa opetussuunnitelman perusteissa asiat on kerrottu tarkemmin ja näin ollen koulujen autonomiaa oman opetussuunnitelman laatimisen suhteen on hieman vähennetty.