Myxomycete species richness and community composition on the forest floor and decaying wood - Prättälä, Aurora (2017)
Lajirunsaus vaihtelee sekä ajassa että tilassa. Tilassa tapahtuvat muutokset lajirunsaudessa voivat johtua eroista elinympäristön monimuotoisuudessa, käytettävissä olevan energian määrässä ja alan suuruudessa, jolla lajirunsautta havainnoidaan. Ekologisen aikajänteen puitteissa lajirunsaus voi muuttua vuodenaikojen ja ekologisen sukkession mukana. Nämä ilmiöt voivat selittää myös vaihtelua lahopuulla elävien lajien määrässä. Lahopuu on monimuotoinen kasvualusta ja tärkeä elinympäristö monille lajeille boreaalisissa metsissä. Lahopuun ominaisuudet eroavat puulajien välillä ja muuttuvat lahoamisprosessin myötä. Lahopuulla elävien lajien määrä voi vaihdella lahopuun ominaisuuksien mukaisesti. Aitolimasienet (Myxogastria) ovat huonosti tunnettuja lajeja, joita esiintyy monenlaisilla kasvualustoilla, mutta jotka tuntuvat erityisesti suosivan lahoavaa puuainesta. Tässä tutkielmassa tutkin kausittaista vaihtelua aitolimasienten lajirunsaudessa, sekä vertailin lajirunsautta metsänpohjan ja lahopuun välillä. Vertailin myös lajirunsautta ja yhteisökoostumusta eri puulajeilla ja lahoasteilla. Tutkimus toteutettiin lähes luonnontilaisessa boreaalisessa metsässä, Keski-Suomessa. Tutkimus koostui 36 maalahopuusta ja 36 metsänpohjan koealasta. Maalahopuut edustivat 4 puulajia ja 3 lahoastetta. Aitolimasienet kartoitettiin 3 kertaa vuonna 2015: keväällä, kesällä ja syksyllä. Havaintoja kertyi yhteensä 80 lajista, joista 3 oli Suomelle uusia. Lajirunsaus erosi tutkittujen vuodenaikojen välillä ja oli kaikista suurin syksyllä. Lahopuun lajimäärä oli merkitsevästi suurempi kuin metsänpohjan. Lahoasteiden välillä ei ollut merkitsevää eroa, mutta myöhemmät lahoasteet vaikuttaisivat lajirunsaammilta. Merkitsevää eroa lajirunsaudessa ei ollut myöskään puulajien välillä. Yhteisökoostumus näyttäisi olevan erilainen eri puulajeilla, mutta eroja ei pystytty todentamaan tässä tutkimuksessa. Koska aitolimasienten lajirunsaus oli suurempaa lahopuulla kuin metsäpohjalla, luonnontilaiset metsät saattavat olla tärkeitä elinympäristöjä aitolimasienille, sillä niissä lahopuun määrä on suurempi kuin talousmetsissä.