Elämänkaarinäkökulma ja toimijuus osana elinikäistä ohjausta - Talja, Anna (2017)
Pro Gradu –tutkielmassani tutkin, millaisten ihmisen elämänkaaren varrelle sijoittuvien elämänalueiden kautta alueellisten ELO -, eli elinikäisen ohjauksen yhteistyöryhmien jäsenet määrittelevät elinikäistä ohjausta. Lisäksi tarkastelin, oliko vastaajien tuottamista elinikäisen ohjauksen määritelmistä löydettävissä ohjattavan toimijuuteen osana ohjausta paneutuvia vastauksia. Tutkin myös, oliko ELO –ryhmäläisten edustama taustaorganisaatio yhteydessä tiettyjen elämänalueiden painottamiseen heidän tuottamissaan elinikäisen ohjauksen määritelmissä. Tutkimukseni aineistona käytin Jyväskylän yliopiston Koulutuksen tutkimuslaitoksella kerättyä kyselyaineistoa, joka on osa verkkokyselynä kerättyä tutkimusmateriaalia liittyen Elinikäisen ohjauksen alueellisen koordinaation tutkimushankkeeseen. Koulutuksen tutkimuslaitoksella kerätystä kokonaisaineistosta tässä tutkimuksessa käytin yhtä osaa: Vastaajien, eli ELO – ryhmäläisten vastauksia avokysymykseen ”Mitä elinikäinen ohjaus tarkoittaa?”. Kyselyvastauksia oli 153, joista 143 (94%) oli suomen- ja 10 (6%) ruotsinkielisiä. Tutkimusmetodeina käytin teoriaohjaavaa sisällönanalyysia sekä ristiintaulukointia. Tutkimukseni tulokset osoittivat, että ELO – ryhmäläiset toivat vastauksissaan eniten esiin 1) opiskelun, kouluttautumisen, kasvatuksen ja osaamisen, 2) elämänhallinnan ja kaikissa elämäntilanteissa saatavilla olevan ohjauksen, sekä 3) elämänkaaren kokonaisuutena esiin tuovia elämänalueita. Toimijuuteen osana ohjausta kantaa ottavia vastauksia löytyi vain vähäinen määrä, eikä kyselyvastaajien ja heidän edustamiensa taustaorganisaatioiden välitä löydetty tilastollisesti merkitsevää yhteyttä. Kyselyvastauksissa koulutuksen, elämänhallinnan ja työn aihepiireihin oli kiinnitetty paljon huomiota, mutta ihmisen koko elämänkaaren konkreettisesti huomioivat näkemykset ohjauksesta jäivät melko vähäisiksi.