Yritysten kuvataidekokoelmat : nykyaikainen mesenaattitoiminta ja taiteen arvon merkitykset mesenaattina toimimisessa - Pasila, Silja (2017)
Tässä pro gradu -tutkielmassa tarkastelen suomalaisten suuryritysten mesenaattitoimintaa. Tutkielman kohteena ovat suomalaisten suuryritysten tai suuryritysten perustamien säätiöiden kuvataidekokoelmat. Aineistoni koostuu neljästä kokoelmatoiminnasta vastaavan henkilön haastattelusta, jotka toteutin syksyllä 2014. Tutkielmassani pyrin selvittämään, miten haastateltavat perustelevat nykyaikaista mesenaattitoimintaa, ja minkälaisia käytäntöjä toiminnassa on. Oletuksena on, että yritykset tukevat taidetta, koska käsittävät taiteella olevan jonkinlaista arvoa. Keskeiseksi nousee se, miten taiteen arvo puheessa määritellään, ja miten se vaikuttaa mesenaattitoimintaan. Aineistossa mesenaattitoiminnan perusteluja representoidaan ammattimaisuuden ja yhteiskunnallisen ja kulttuurisen vastuun diskursseissa. Perusteluissa taidetta ja sen tukemista merkityksellistetään yhtäältä mesenaatin itsensä, toisaalta ympäröivän yhteiskunnan kannalta. Taide tunnustetaan pääomana. Mesenaattitoiminnan perusteluja syvennetään kulttuurisen ja taloudellisen arvon diskursseissa. Taide on merkityksellistä kulttuurille ja yhteiskunnalle, koska sillä on kulttuurista arvoa. Kulttuurinen arvo paikallistuu kulttuuriseen pääomaan, joka konstruoituu tärkeänä myös taiteen tukijan itsensä kannalta. Kulttuurista pääomaa omaksumalla mesenaatti tavoittelee erottautumista ja sen myötä taiteen taloudellista arvoa. Taloudellinen arvo rakentuu ensisijaisesti välillisesti; mielleyhtymien tuottama prestiisi nousee esiin sijoitusarvoa tärkeämpänä. Näin puheessa painottuvat taiteen instrumentaaliset arvon merkitykset. Suomessa mesenaattitoiminta on saanut viime vuosina huomiota, kun taiteille ja kulttuurille suunnattu julkinen tuki on jatkuvasti ollut vähennyspaineiden kohteena. Mesenaattitoiminnan perusteluja, mahdollisuuksia ja riskejä ei kuitenkaan ole vielä tutkittu paljon. Pro gradu -tutkielmani tulokset tarjoavat nykyaikaiseen mesenaattitoimintaan näkökulman, jossa mesenaattitoiminta representoituu monisyisenä ilmiönä ja jossa kulttuurista pääomaa merkityksellistetään niin taiteen kuin talouden kentiltä käsin.