Sosiaalityöntekijöiden näkemyksiä sosiaalityötä ja sen asiakkaita koskevasta arvopuheesta - Vekurinmäki, Maria (2016)
Tutkimuksen tavoitteena on kuvata sosiaalityöntekij öiden näkemyksiä siitä, minkälaisia ar- voja nyky-yhteiskunnassa käytävissä keskusteluissa ilmenee koskien sosiaalityötä ja sen asi- akkaita sekä tarkastella sosiaalityöntekijöiden tuo ttamaa arvopuhetta sosiaalityöstä ja sen asi- akkaista. Tutkimuksen aineistonkeräys on suoritettu kirjoitus pyynnöllä, joka julkaistiin maaliskuussa 2016 Talentia-lehdessä, kahden yliopiston sosiaalit yön opiskelijoiden sähköpostilistalla ja useissa sosiaalityön työyhteisöissä. Aineistonkeräy stä on täydennetty sosiaalityöntekijöiden haastatteluilla ja ryhmäkeskusteluilla useassa eri työyhteisössä, koska kirjoituspyyntö ei tuot- tanut riittävästi aineistoa. Aineistona on kuudento ista sosiaalityöntekijän kirjoitus, haastattelu- tai ryhmäkeskustelulitterointi. Tutkimuksessa on ensin tyypitelty sosiaalityöntekij öiden puhe kahteen tyyppiin: 1) arvoja si- vuuttavaan ja 2) arvoja käsittelevään puheeseen. Ty ypittely edustaa sisällönanalyysiä. Tutki- muksen pääpaino on arvoja käsittelevässä puheessa. Puhetta arvoista analysoidaan diskurssi- analyysin keinoin. Analyysissä on foucaultilainen v alta-analyyttinen painotus. Se tarkoittaa sitä, että sosiaalityöntekijöiden tuottamasta puhee sta on etsitty diskursseja, jotka muodostuvat vallitseviksi eli hegemonisiksi. Hegemoniset diskur ssit ovat itsestäänselvyyksinä ja vaihtoeh- dottomina pidettyjä puhetapoja. Tutkimuksessa on et sitty myös vastadiskursseja ja/tai kritiik- kiä hegemonisille diskursseille. Arvot sivuuttavassa puheessa sosiaalityöntekijät se littävät miksi eivät seuraa arvokeskustelua. Selityksissä mainitaan työn reunaehdot: kiire, kova t paineet, puutteelliset resurssit, taloudel- listen arvojen lannistavuus sekä sosiaalityölle ulk oapäin tulevat vaatimukset. Arvoja käsittele- vässä puheessa on kaksi puhetapaa, joista toinen on koventuneiden arvojen ja toinen pehmen- tyneiden arvojen diskurssi. Koventuneiden arvojen a ladiskursseissa tuotetaan puhetta talou- den, tehokkuuden, säästöjen ja yksilön itsevastuull isuuden vaatimuksista. Pehmentyneiden ar- vojen aladiskurssit ovat toisilleen vastakkaiset. T oisessa tuotetaan puhetta ihmiskuvan muut- tumisesta positiivisemmaksi ja toisessa tuotetaan p uhetta hyväksikäyttäjäasiakkaista. Tutki- muksen keskeisimmät tulokset ovat taloudellisten ar vojen ja sosiaalityön arvojen vastak- kaisuus, sosiaalityöntekijöiden ja sosiaalityön asi akkaiden vastakkainasettelu ja sosiaalityön- tekijöiden arvopuhe irrallaan yhteiskunnallisesta t ilanteesta. Tutkimuksen tulokset herättävät huolta sosiaalityön tilasta, sosiaalityöntekijöiden toiminta- mahdollisuuksista ja sosiaalityön asiakkaiden asema sta uuden julkisjohtamisen maailmassa.