What makes a beautiful website? : factors influencing perceived website aesthetics - Noponen, Sampo (2017)
Verkkosivujen estetiikka on merkittävä osa sivustojen käyttäjäkokemusta. Kauniiksi mielletty sivusto vaikuttaa positiivisesti verkkosivun käytöstä johtuneeseen kokonaisvaltaiseen kokemukseen. Estetiikkaa on paljon tutkittu ihmisen ja tietokoneen välisessä vuorovaikutuksessa, sekä hieman myös tietojärjestelmätieteen saralla. Tästä huolimatta ei ole olemassa yleisesti hyväksyttyjä periaatteita, miten suunnitella kauniita verkkosivustoja. Täten tässä tutkimuksessa selvitettiin mitkä tekijät vaikuttavat verkkosivuston koettuun esteettisyyteen. Nämä tekijät ovat tarpeellista tunnistaa, jotta web-suunnittelijat pystyvät tuottamaan jatkossa esteettisempiä, miellyttävämpiä ja nautinnollisempia sivustoja, sekä lopulta tarjoamaan asiakkailleen parempaa käyttäjäkokemusta. Paremmasta käyttäjäkokemuksesta on asiakkaan lisäksi hyötyä myös palvelun tarjoajalle, jonka todennäköisyydet saada lojaaleja asiakkaita kasvavat. Tutkimus suoritettiin kirjallisuuskatsauksena ja tutkimuksen tulokseksi löydettiin yhdeksän erilaista määrittävää tekijää, jotka vaikuttavat koettuun verkkosivun esteettisyyteen. Tekijät ovat yksinkertaisuus, moninaisuus, värikkyys, ammattitaito, yhtenäisyys, kompleksisuus, intensiteetti, uutuudenviehätys ja vuorovaikutteisuus. Kiinnittämällä huomiota näihin yhdeksään tekijään suunnittelija voi parantaa sivuston ulkoista ilmettä. Tekijät ovat melko abstrakteja ja sisältävät laajoja kokonaisuuksia. Tämä tutkimus ei tarjoa tarkkoja ohjeita kauniiden sivujen luomiseksi, vaan pikemminkin informoi mihin asioihin web-suunnittelijoiden kannattaa keskittyä.