Äitien käsitykset omasta vanhemmuudestaan ja päivittäinen vanhemmuus - Alho, Janni (2017)
Tutkimuksessa tarkasteltiin äitien vanhemmuutta soveltamalla päivittäisen arjen lähestymistapaa ja päiväkirjamenetelmää. Tutkimuksessa selvitettiin, millaisia käsityksiä äideillä on omasta vanhemmuudestaan, millaista heidän päivittäinen vanhemmuutensa on sekä vastaavatko äitien käsitykset heidän päivittäistä toimintaansa vanhempina. Tutkimukseen osallistui yhdeksän äitiä, joilla oli 2–5 lasta ja joista suurin osa toimi tutkimushetkellä kotiäiteinä. Aineisto kerättiin päiväkirjamenetelmällä ja kyselylomakkeella, joihin äidit vastasivat siitä näkökulmasta, millaista heidän vanhemmuutensa on 2–10-vuotiaisiin lapsiin. Aineisto analysoitiin laadullisen sisällönanalyysin ja teemoittelun avulla kvantitatiivisella luokittelulla ja tapaustarkastelulla täydentäen. Tutkimuksen tulokset osoittivat, että äidit olivat vanhemmuustyyliltään auktoritatiivisia sekä omien käsitystensä että päivittäin raportoimansa toiminnan perusteella. Tarkempien tapaustarkastelujen perusteella äitien joukosta oli erotettavissa äitejä, joiden vanhemmuus sisälsi myös autoritaarisuutta, tosin suurimmalla osalla äideistä vanhemmuus ei sisältänyt autoritaarisuuden piirteitä. Äitien vanhemmuudesta oli lisäksi löydettävissä yksilöllisiä, toistuvia vanhemmuuden teemoja. Yksilölliset teemat näkyivät erityisesti äitien vastauksissa koskien onnistumisen ja epäonnistumisen kokemuksia vanhempana. Äitien vuorovaikutus lapsen kanssa vaihteli päivittäin ollen toisina päivinä myönteisempää ja toisina kielteisempää sekä autoritaarisempaa. Äidit kuitenkin toimivat päivittäisen vuorovaikutuksen vaihteluista riippumatta ensisijaisesti auktoritatiivisesti eli äitien auktoritatiivinen vanhemmuustyyli näyttäytyi tässä tutkimuksessa melko pysyvänä.