Suomalainen kansanmusiikki alakoulussa - Önkki, Siiri (2017)
Kandidaatintutkielmassani tutkin suomalaisen kansanmusiikin ilmentymistä alakoulussa. Pureudun työni alussa kansanmusiikin käsitteeseen sekä suomalaisen kansanmusiikin historiaan ja kehitykseen. Esittelen myös suomalaisen kansanmusiikin eri lajeja ja niiden soveltamismahdollisuuksia alakoulussa. Pohdin, miten kansanmusiikki näkyy perusopetuksen uudessa opetussuunnitelmassa sekä alakoulun musiikin kirjasarjoissa. Selvitän lisäksi esimerkkejä siitä, miten kansanmusiikki esiintyy maailmalla eri maiden kouluissa ja opetussuunnitelmissa. Suomalainen kansanmusiikki on tärkeä osa omaa kulttuurihistoriaamme ja yhteiskuntaamme. Pohdin kulttuuriperinnön sekä luovuuden merkitystä opetussuunnitelman ja omien ajatusteni kautta ja miten kansanmusiikki voisi edistää oman kulttuuriperinnön vaalimista oppilaiden elämässä. Kansanmusiikilla on monia hienoja mahdollisuuksia alakoulussa muun muassa integroinnin, kulttuurin tuntemuksen ja luovuuden näkökulmista. Pyrin tuomaan näitä mahdollisuuksia työssäni esiin.