When local gets a global focus : Ebola outbreak narratives in Toronto Star in 2014 - 2015 - Pietiläinen, Marja (2016)
Gradussani 'Kun paikallinen saa globaalin fokuksen: Ebolan leviämisen narratiivit vuosina 2014 – 2015 Toronto Star -lehdessä' tutkin otsikon mukaisesti Ebolan leviämisen narratiiveja viimeisimmän Ebolaepidemian ajalta. Toronto Star on Kanadan suurin päivittäin ilmestyvä sanomalehti, jonka julkaisupaikka on Torontossa Ontarion provinssissa. Teoreettisena viitekehyksenä käytän Melissa Leachin vuonna 2008 kehittelemää temaattisten narratiivien kategorisointia verenvuotokuumeista (esimerkiksi Ebola ja Marburgin virus). Hänen kategorisointi sisältää seuraavat narratiivit: (1) Globaali uhka: Afrikasta nousevaa ruttoa vastaan taisteleminen, (2) Tappavat paikalliset sairaustapaukset: globaali nopea reagointi paikallisiin tapahtumiin, (3) Kulttuuri ja konteksti: paikallisen tiedon ja osaamisen hyödyntäminen, (4) Mysteerit ja kuolleisuus: ekologisen ja sosiaalisen dynamiikan huomioiminen. Näiden pohjalta graduni tutkimuskysymykset ovat vastaavasti (1) Millaiset leviämisen narratiivit Toronto Star esitteli vuosina 2014 – 2015? (2) Ketkä Toronto Star esitteli päätoimijoina Ebolaepidemian aikana vuosina 2014 – 2015? (3) Millaiset roolit päätoimijat saivat Ebolaepidemian aikana Toronto Star – lehden mukaan? Teoreettisena viitekehyksenä toimijoille käytän sekä Proppin (1968) että Sealen (2002) ajatusta siitä, että hyvä tarina sisältää niin sankareita, auttajia kuin vastustajia. Tarinan lopussa vastustajat häviävät ja sankarit voittavat. Terveyteen liittyvissä tarinoissa sairaus ja kuolema esitetään vastustajana. Sitä vastoin lääkärit ja hoitajat nähdään sankareina, sillä he yrittävät taltuttaa sairauden ja voittaa kuoleman. Tutkimuksessani käytän myös sekä Katzin, Kornbletin, Arnoldin, Liefin ja Fischerin (2011) että Brownin, Mackeyn, Shapiron, Kolkerin ja Novotnyn (2014) teorioita, jotka esittelevät toimijoita globaalin terveysdiplomatian kentällä. Kyseiset teoriat auttavat Ebola-alueen toimijoiden löytämisessä Toronto Starin artikkeleista.