Aikariippuvan Diracin yhtälön numeerisesta ratkaisemisesta - Parviainen, Osmo (2017)
Tässä opinnäytetyössä tarkastellaan Diracin yhtälön numeerista ratkaisemista sekä tähän liittyviä haasteita. Diracin yhtälö on keskeinen kvanttifysiikan ilmiöitä kuvaava yhtälö, jonka ratkaisemiseen on esitetty kirjallisuudessa useita erilaisia menetelmiä. Tässä opinnäytetyössä keskitytään tarkastelemaan menetelmää, jossa yhtälön ratkaisemiseen sovelletaan operaattorinjakoa ja karakteristista menetelmää. Yhtälön ratkaiseminen vaatii paljon aikaa ja laskentaresursseja, joten laskennan tehostaminen rinnakkaislaskennan keinoin on välttämätöntä.