Abbreviaciâ kak sposob slovoobrazovaniâ v russkom âzyke : na osnove tekstov SMI - Rantala, Petra (2017)
Tutkin pro gradu-tutkielmassani lyhenteiden käyttöä ja muodostumista massamedian teksteissä. Tarkoituksenani on selvittää, miten lyhenteitä käytetään sekä miten ne muodostuvat uutisteksteissä ja keskustelufoorumeilla. Tutkielmassani keskityn tarkastelemaan nimenomaan lyhenteiden muodostumisen eroja median eri ympäristöissä. Selvitän, onko lyhenteiden käytössä eroja uutisteksteissä ja keskustelufoorumeilla, ja jos on, niin millaisia. Olen asettanut työlleni seuraavanlaiset tutkimuskysymykset: 1) Miten lyhenteet muodostuvat, sekä miten niitä käytetään uutisteksteissä ja keskustelufoorumeilla? Millaisia eroja lyhenteiden käytössä on? 2) Millaisia ovat lyhenteiden käytön ja muodostumisen erityspiirteet internet-journalistiikassa ja aikakauslehden keskustelufoorumeilla? Tutkielmani aihe on ajankohtainen, sillä internetissä käytettävä kieli on jatkuvassa kehityksessä, minkä seurauksena myös lyhenteiden käyttö muuttuu. Massamediassa, uutisteksteissä ja foorumeilla, käytetään paljon lyhenteitä, minkä vuoksi niiden ymmärtäminen on tärkeä osa kielitaitoa. Internetissä esiintyvien lyhenteiden heterogeenisyys ja monimuotoisuus tuo haasteensa myös opiskelijoille – useat venäjää vieraana kielena opiskelevat kohtaavat vaikeuksia lyhenteiden käytössä, niiden ymmärtämisessä ja luokittelussa. Pro gradu-tutkielmani on kvalitatiivinen eli laadullinen tutkimus, ja hyödynnän aineistoni käsittelyssä luokittelevaa sisällönanalyysia. Tutkimusaineistona käytän satunnaisesti valittuja uutistekstejä gazeta.ru-sivustolta, sekä keskustelufoorumin kommentteja cosmo.ru/forumn/-sivustolta. Työni muodostuu johdannosta, viidestä luvusta ja lopetuksesta. Toisessa luvussa esittelen lyhenteiden käyttöä sananmuodostuskeinona, sekä määrittelen eri lyhenteistä käytettäviä käsitteitä tarkemmin. Esittelen lyhyesti myös lyhenteiden historiaa. Kolmannessa luvussa tarkastelen laajemmin internet-journalistiikan ja keskustelufoorumeiden kieltä. Neljännessä luvussa esittelen tutkimusmetodit ja –materiaalin. Tässä luvussa luokittelen myös lyhenteet ryhmiin. Viides luku keskittyy tutkimuksen tulosten esittelyyn ja tarkasteluun diagrammien avulla. Viimeinen, eli kuudes luku, on tutkielmani lopetuskappale.