Ikäperusteinen digitaalinen kahtiajako vanhuksien osalta - Ropponen, Johanna (2017)
Tämä kandidaatintutkielma käsittelee ikäperusteista digitaalista kahtiajakoa vanhuksien osalta. Tutkielmassa käsitellään muun muassa mahdollisia haittoja, joita digitaalinen kahtiajako vanhimmille ikäluokille voi aiheuttaa jatkuvasti enenevissä määrin teknologistuvissa yhteiskunnissa tai niin kutsutuissa tietoyhteiskunnissa sekä vanhuksia koskevan ikäperusteisen digitaalisen kahtiajaon olemassaoloa, suuruutta ja syitä. Kahtiajaon syiden tutkimisessa käytetään apuna myös teknologian omaksumista selittäviä TAM- ja UTAUT-malleja. Tutkimus toteutetaan kirjallisuuskatsauksena teorialähtöisesti. Tutkielman aihepiiristä löytyy runsaasti aikaisempaa tutkimusta, mutta on huomionarvoista, että suuri osa lähdemateriaalista on melko vanhaa ja siksi sitä tulee tarkastella kriittisesti informaatioteknologian ja sen käyttöönoton nopean muutoksen johdosta. Aihetta on tärkeää tutkia, koska informaatioteknologia on jatkuvasti kasvavissa määrin läsnä ihmisten arkipäiväisessä elämässä ja monet yhteiskunnan toiminnoista siirtyvät kasvavissa määrin sähköisiksi eli esimerkiksi verkkovälitteisiksi palveluiksi. Samalla monista kasvotusten tapahtuvista palveluista, kuten esimerkiksi pankkikonttoreissa tapahtuvista pankkipalveluista, supistetaan ja niiden saatavuus heikkenee. Tämä voi aiheuttaa ongelmia, mikäli yhteiskunnassa esiintyy digitaalista kahtiajakoa eri ikäryhmien välillä. Tällöin henkilöt, joilla ei ole helposti saatavilla pääsyä internetiin, osaamista tai motivaatiota siihen tai joiden fyysiset rajoitteet haittaavat informaatioteknologian käyttöä, voivat joutua tilanteeseen, jossa heillä ei ole yhtäläisiä mahdollisuuksia saada samoja yhteiskunnan palveluja kuin muilla yhteiskunnan jäsenillä. Vaarana on, että tällaiset henkilöt saattavat tippua lähes kokonaan tietoyhteiskunnan ulkopuolelle. Tutkimuksen tuloksena havaittiin muun muassa, että ikäperusteinen digitaalinen kahtiajako on edelleen olemassa ja laajuudeltaan merkittävää, syyt vanhuksien informaatioteknologian käyttämättömyyteen jakautuivat esimerkiksi asenteisiin, käyttötaitoihin, sosioekonomisiin ja fyysiseen kuntoon liittyviin syihin ja ikäperusteinen digitaalinen kahtiajako aiheuttaa merkittäviä ongelmia niin tietoyhteiskunnalle kuin vanhuksillekin. Lisäksi havaittiin, että vanhuksien teknologian omaksumiseen vaikuttaa TAM-mallin avaintekijöistä eniten oletus helppokäyttöisyydestä sekä oletus hyödyllisyydestä ja UTAUT-mallin avaintekijöistä oletus suorituskyvystä ja suotuisat olosuhteet.