Business intelligence PK-yrityksissä - Hietala, Valtteri (2017)
Liiketoimintatiedon hallinnalla eli business intelligencellä viitataan työkaluihin, joilla voidaan kerätä, varastoida, käsitellä ja analysoida liiketoimintatietoa. Liiketoimintatietoa analysoidaan päätöksenteon tueksi ja sen avulla yrityksen päätöksentekijät pystyvät tekemään parempilaatuisia ja nopeampia päätöksiä. Datan määrä sekä informaation rooli kasvavat jatkuvasti, joten myös business intelligencen käyttö on yleistynyt. Business intelligence -ratkaisut ovat aikaisemmin suunnattu suurien yrityksien käyttöön, jonka johdosta ne ovat olleet pienempien yrityksien ulottumattomissa. Kilpailukyvyn säilyttämiseksi myös PKyritykset ovat kuitenkin alkaneet hyödyntää business intelligenceä. Käyttöä on edistänyt business intelligence -teknologian kehittyminen, joka on tuonut pienemmille yrityksille soveltuvampia ratkaisuja. Ilmiö on kuitenkin uusi, joten business intelligencen hyödyntämisestä PK-yrityksissä on tehty tutkimuksia vielä vähän. Tässä kirjallisuuskatsauksena toteutetussa tutkielmassa pyrittiin selvittämään PK-yritysten tarpeita ja rajoitteita business intelligence -ratkaisuille sekä tällä hetkellä saatavilla olevien ratkaisujen soveltuvuutta PKyrityksien käyttöön. Tutkielman tulokset osoittivat, että business intelligence -ratkaisujen soveltuvuus on parantumassa teknologian kehityksen myötä, mutta teknologian tulee vielä kehittyä huomattavasti, jotta se täyttää ja huomioi kaikki PK-yritysten tarpeet ja rajoitteet.