Biomekaanisten jalkineiden ja Unloader One -polvituen vaikutus kävelyyn ja tasapainoon : pilottitutkimus terveillä koehenkilöillä - Kääriäinen, Hannamari (2017)
Nivelrikko on maailman yleisin nivelsairaus, jota esiintyy usein polvinivelessä. Polven mediaalinen nivelrikko aiheuttaa kipua, liikkumattomuutta, työkyvyttömyyttä, heikentynyttä elämänlaatua sekä negatiivisia muutoksia kävelyn kineettisiin ja kinemaattisiin parametreihin. Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää, kuinka kävelyn parametrit muuttuvat eri terapiavälineillä mitattuna. Lisäksi oli tarkoitus selvittää, kuinka eri terapiavälineet vaikuttavat staattiseen tasapainoon. Tutkielma on tehty yhteistyössä Keski-Suomen keskussairaalan Fysiatrian poliklinikan kanssa. Tutkimus toimi pilottitutkimuksena tulevalle pitkittäistutkimukselle, jossa tutkitaan biomekaanisten jalkineiden ja Unloader One – polvituen vaikutusta kipuun ja toimintakykyyn polven nivelrikkopotilailla. Tutkimusinterventio toteutettiin syksyllä 2015 Keski-Suomen keskussairaalan Fysiatrian poliklinikalla. Tässä pilottitutkimuksessa tarkasteltiin terveitä 21–50-vuotiaita, normaalipainoisia naisia, joilla ei ollut WOMAC-lomakkeen perusteella polvikipuja. Tutkittavat suorittivat kävelyn ja staattisen tasapainon testit ilman terapiavälineitä, biomekaanisilla jalkineilla sekä Unloader One -polvituella. Kävelyä mitattiin GAITRite - kävelyalustalla ja staattista tasapainoa Good Balance –tasapainolevyllä. Aineisto analysoitiin IBM SPSS –ohjelman 22.0 version Friedmanin testillä. Tilastollisten testien perusteella huomattiin, että biomekaaniset jalkineet vaikuttivat tilastollisesti merkitsevästi kävelynopeuden hidastumiseen, askelpituuden lyhenemiseen vasemmassa alaraajassa sekä tukivaiheen pidentymiseen molemmissa alaraajoissa verrattuna kävelyyn polvituen kanssa tai ilman terapiavälineitä. Unloader One -polvituki vaikutti puolestaan askelleveyden kasvuun tilastollisesti merkitsevästi. Biomekaaniset jalkineet vaikuttivat tilastollisesti merkitsevästi myös staattisen tasapainon vauhtimomenttiin sekä silmät auki, että silmät kiinni mitattuna verrattuna polvituen kanssa tehtyyn mittaukseen tai ilman terapiavälineitä tehtyyn staattisen tasapainon mittaukseen. Johtopäätöksenä voidaan todeta, että tulosten perusteella terapiavälineistä varsinkin biomekaanisilla jalkineilla voitiin muokata kävelyä. Lisäksi biomekaanisilla jalkineilla vaikutettiin huojunnan määrän kasvamiseen staattista tasapainoa mitattaessa.