”It’s how gay people communicate, basically” : verbal expressions of femininity in Tyler Oakley’s videos - Laurila, Emilia (2017)
Median muutoksen mukana homoseksuaalisuus on saanut lisää näkyvyyttä. Enää ei ole harvinaista esimerkiksi nähdä televisiosarjoissa homoseksuaaleja hahmoja tai seksuaalivähemmistöihin liittyvien aiheiden käsittelyä. Vähemmistöjen rooli toimii kahteen suuntaan; koska seksuaalisuutta ei enää nähdä tabuna, oman seksuaali-identiteetin ilmaiseminen on helpompaa ja koska kyseisen identiteetin ilmaiseminen on helpompaa, se ei ole enää tabu. Tyler Oakley on yhdysvaltalainen avoimesti homoseksuaali mediapersoona, joka nousi suosioon YouTube-videoidensa kautta, joita on nyt katsottu yhteensä yli 600 miljoonaa kertaa. YouTuben lisäksi Oakley on saanut tunnustusta omaelämänkertansa ja dokumenttinsa kautta sekä työstänsä HLBT-(homo-, lesbo-, biseksuaali- ja trans-) yhteisön kanssa. Tämä tutkimus tähtäsi selvittämään feminiinisiä ja homoseksuaalisia lingvistisiä piirteitä Tyler Oakleyn YouTube-videoissa. Tutkimuksen pohjana toimi Howsonin teoria hegemonisesta maskuliinisuudesta, jonka mukaan kaikki hegemonisesta maskuliinisuudesta poikkeava on johonkin pisteeseen asti feminiinistä tai homoseksuaalista. Lingvististen piirteiden analysoimiseen käytettiin Lakoffin teoriaa naisten kielestä. Teoria käsittää erilaisia feminiiniseksi miellettyjä kielellisiä aspekteja, joita on havaittavissa myös feminiinisten homoseksuaalien puheessa. Tällaisia piirteitä ovat esimerkiksi ”tyhjät” adjektiivit, täytesanat ja tietyt feminiinisiksi mielletyt sanavalinnat. Tutkimustulokseni esittivät, että Tyler Oakleyn ja feminiinisen kielenkäytön välillä on yhteys. Tutkimukseni paljasti esimerkiksi, kuinka käyttämällä ”tyhjiä” adjektiiveja, puhumalla feminiinisiksi mielletyistä aiheista kuten meikkaustutorialeista tai muiden youtubettajien suutelemisesta, tai käyttämällä täytesanoja, Oakley rakensi feminiinistä identiteettiä. Näiden löytöjen pohjalta voidaan tehdä johtopäätöksiä Tyler Oakleyn kielenkäytön ja seksuaalisen identiteetin rakentumisen yhteydestä. Vaikka tutkimus oli osittain rajallinen, se tarjoaa kuitenkin läpileikkauksen seksuaali-identiteetin kielellisestä rakentumisesta ja pohjaa jatkotutkimuksille.