Poikkeavuuden kategorioita huumeita käyttävien naisten ryhmäkeskusteluissa - Liuski, Suvi (2016)
Tämä pro gradu -tutkimus käsittelee huumeita käyttävien naisten kokemuksia sosiaali- ja terveyspalvelujärjestelmässä. Tarkempana tutkimustehtävänä on selvittää, millaisia poikkeavuuden kategorioita naisten puheessa rakentuu, kun he keskustelevat palvelujärjestelmää koskevista kokemuksistaan ja kuinka he itse asemoituvat suhteessa näihin kategorioihin. Teoreettis-metodologinen viitekehys rakentuu sosiaalisesta konstruktionismista, etnometodologisesta kategorioiden tutkimuksesta sekä Dorothy E. Smithin kehittämästä institutionaalisesta etnografiasta. Tutkimuksessa todellisuutta lähestytään vuorovaikutuksessa rakentuvana ja neuvoteltavissa olevana. Kategoriat syntyvät sosiaalisessa toiminnassa ihmisten nimetessä ja luokitellessa ihmisiä ja asioita.