Pilvipalvelun ja teollisuuden ohjausjärjestelmän välisen rajapinnan toteutus - Rajala, Mikko (2017)
Teollisuuden ohjaus- ja valvontajärjestelmät ovat toimineet pitkään tehdasprosessien sisäisinä itsenäisinä ja suljettuina järjestelminä. Nykypäivän trendi on, että näistä automaatiojärjestelmistä (Process Automation System) ja niiden ohjaamista prosesseista haluttaisiin kerätä tietoa keskitetysti verkon yli. Aikaisemmin tämä tiedonkeruu on tapahtunut järjestelmän sisällä samassa toimitilassa. Tiedonkeruun toteutukseen tarvittaisiin rajapinta (Interface), joka toimisi pilvipalvelun (Cloud service) ja teollisuudenjärjestelmän välillä. Rajapinta mahdollistaisi monenlaisten tietojen keruun teollisuudenjärjestelmistä keskitetysti pilvipalveluun. Tulevaisuudessa ja jopa nykypäivänä tiedon kerääminen on yhä tärkeämmässä roolissa. Teollisuuden ohjausjärjestelmien keräämistä prosessien historiatiedoista voidaan kaivaa ulos aivan uutta tietoa. Keräämällä useiden teollisuudenprosessien toimintahistoria yhteen paikkaan voidaan luoda aivan uutta tietoa näistä prosesseista ja jopa ennustaa prosessien toimintaa sekä ennakoida mahdollisia tulevia virhetiloja. Automaatio- ja teollisuudenjärjestelmien muutokset ja nykyaikaistaminen herättivät kiinnostukseni tähän tutkimusaiheeseen. Tutkimus toteutettiin kirjallisuuskatsauksena ja konstruktiivisena tutkimuksena. Tutkimuksessa haettiin vastausta kysymykseen, miten teollisuuden ohjausjärjestelmän ja pilvipalvelun välinen tiedonkeruurajapinta voidaan toteuttaa TCP/IP- ja HTTP – protokollaa käyttäen. Kirjallisuuden avulla selvitettiin, että miten aihetta on tähän mennessä tutkittu ja minkälaisia tutkimustuloksia sekä artikkeleita aiheesta löytyy. Konstruktiivisessa osuudessa taas rakennettiin toteutus, jolla mahdollistettiin tiedonkeruun toteutus automaatiojärjestelmästä TCP/IP- ja HTTP –protokollaa käyttäen. Rajapintatoteutuksen perusteella pystyttiin esittämään, että TCP/IP ja HTTP –protokollaa käyttäen voidaan toteuttaa rajapinta automaatiojärjestelmän ja pilvipalvelun välille.