"The best thing is laughing at our differences" : intercultural couples' views on their relationship and its effects on the construction of identities - Leppänen, Minna (2016)
Vaikka monikulttuuristen avioparien määrä on kasvussa niin Suomessa kuin muuallakin maailmassa, heitä on kielitieteissä tutkittu suhteellisen vähän. Monikulttuuriset, ja samalla usein monikieliset parit ovat ainutlaatuisessa asemassa identiteetin rakentumisen kannalta; monikulttuurisissa avioliitoissa elävät ihmiset elävät jatkuvasti kahden erilaisen kulttuurin ja kahden tai useamman kielen ympäröiminä. Kaikki tämä puolestaan vaikuttaa heidän identiteettiensä rakentumiseen. Tämä tutkimus perustuu poststruksturaaliseen käsitykseen identiteettien rakentumisesta. Sen mukaan ihmisellä voi olla useita erilaisia identiteettejä, jotka muokkaantuvat vuorovaikutuksessa muiden ihmisten kanssa. Avioliitto on yhteisönä erityisen merkityksellinen identiteettien rakentumisen kannalta, sillä siinä kaksi ihmistä on niin tiiviissä vuorovaikutuksessa toistensa kanssa. Se, että aviopari ei jaa samanlaista kulttuurista ja kielellistä taustaa vaikuttaa tähän vuorovaikutukseen ja sitä kautta identiteettien rakentumiseen. Tutkimuksella oli kaksi tavoitetta. Ensimmäinen tavoite oli selvittää monikulttuuristen parien mielipiteitä parisuhteestaan ja erilaisten taustojen vaikutuksesta siihen. Toinen tavoite oli selvittää miten yksilön identiteetit rakentuvat monikulttuurisessa parisuhteessa ja kuinka kumppanin erilainen kulttuurinen ja kielellinen tausta muokkaavat niitä. Tutkimusta varten haastateltiin teemahaastattelun keinoin kuutta monikulttuurista avioparia, joista neljä asuu Suomessa ja kaksi ulkomailla. Yli kuusi tuntia haastattelumateriaalia analysoitiin myöhemmin sisällönanalyysiä käyttäen. Tutkimuksessa selvisi esimerkiksi, että kielivalinnalla on suuri merkitys monikulttuurisessa parisuhteessa, sillä kumppani jonka äidinkieli valitaan yhteiseksi kommunikaatiokieleksi on usein paremmassa asemassa erityisesti ristiriitatilanteissa. Pariskunnat myös havaitsivat selkeän yhteyden omien identiteettiensä ja parisuhteen välillä: kumppanin kulttuurisesta taustasta ja äidinkielestä tulee usein myös osa henkilön omaa identiteettiä. Koska tutkimuksessa haastateltiin vain kuutta pariskunta, sen tuloksia ei voida yleistää. Haastatteluista kuitenkin voidaan nostaa esiin teemoja, joita olisi mielenkiintoista ja hyödyllistä tutkia lisää, esimerkiksi monikulttuuristen identiteettien vaikutus lasten kasvatukseen ja kielivalintoihin.