Alaraajalihasten aktivointi ja voimantuottoprofiili eri ikäisillä veteraaniheittäjillä - Rauhala, Teemu (2004)
Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli pyrkiä selvittämään aktiivisesti harjoittelevien eri ikäisten veteraaniheittäjien voimantuotollisia ominaisuuksia ja samalla kuvamaan ikääntymisen vaikutuksia hermo-lihasjärjestelmän voimantuottoon. Tutkimukseen osallistui 32 eri ikäistä (vaihteluväli 36 – 84 vuotta) veteraanisarjojen kuulantyönnössä, kiekonheitossa, moukarinheitossa ja painonheitossa kilpailevaa mieshenkilöä, joista muodostettiin neljä ikäryhmää: M40(n=6), M50(n=5), M60(n=12 ) ja M75(n=9). Koehenkilöiden voimantuotto- ominaisuuksia mitattiin isometrisesti bilateraalisessa alaraajojen ojennuksessa, unilateraalisessa polven koukistuksessa ja isometrisessä jalkakyykyssä. Dynaamisen voimantuoton tehoa mitattiin ilman kevennystä suoritetussa vertikaalihypyssä sekä 30 %:n ja 60 %:n kuormalla (isometrisen jalkakyykyn maksimista) jalkakyykyssä. Alaraajojen lihasmassan ja rasvakudoksen määrää arvioitiin mittaamalla reisilihaksen (m. vastus lateralis ja m. vastus intermedius) paksuus ultraäänellä. Agonistien ja antagonistien aktiivisuuksien selvittämiseksi lihasaktiivisuudet taltioitiin pinta EMG- menetelmällä alaraajojen lihaksista suoritusten ajalta.