"Make him worship you" : the representation of feminine sexuality and female discourses in Seventeen and Cosmopolitan - Nevala, Pauliina (2017)
Medialla on keskeinen rooli mielikuvien ja ajatusten välittäjänä. Naistenlehdet ovat vakiintuneet keskeiseksi osaksi nykypäivän mediakenttää, ja niiden edullisuus sekä laaja levinneisyys ovat herättäneet myös tutkijoiden mielenkiinnon. Monet heistä ovat pyrkineet selvittämään millaisia representaatiota naistenlehdet tarjoavat lukijoilleen. Erityisesti seksuaalisuuden kuvaaminen lehdissä on noussut tärkeäksi osaksi tutkimuskenttää, sillä aiheeseen liittyvän sisällön määrä on viime vuosikymmeninä lisääntynyt monissa naisille suunnatuissa julkaisuissa. Lehtien representaatioilla on merkittävä rooli naisten seksuaalisuutta koskevien käsitysten välittäjänä sekä näiden käsitysten muokkaajana. Tämän tutkimuksen tavoitteena oli määrittää kriittisen diskurssin tutkimukseen ja feministisen lingvistiikan teorioihin pohjaten, kuinka naisten seksuaalisuutta representoidaan kahdessa naisille suunnatussa aikakauslehdessä. Valitsin tutkimukseeni artikkeleja Cosmopolitan-lehdestä, jonka lukijakunta koostuu aikuisista naisista, sekä Seventeen-lehdestä, jonka lukijat ovat pääosin teini-ikäisiä. Tutkimuksen tarkoituksena oli nostaa esille ne keskeiset diskurssit, joiden pohjalta seksuaalisuutta kuvataan, sekä vertailla mahdollisia eroja ja yhtäläisyyksiä eri lukijaryhmille suunnattujen lehtien välillä. Analyysin perusteella ilmeni, että naisten seksuaalisuuden representointi oli pitkälti samansuuntaista molemmissa lehdissä. Lukijoita kannustettiin itsenäiseen ja aktiiviseen toimintaan, mutta samanaikaisesti naisten seksuaalisuuden kuvattiin automaattisesti linkittyvän miesten seksuaalisuuteen. Heteronormatiivisuus ja yksiavioisuus olivat keskeisiä diskursseja, joiden lisäksi stereotyyppiset käsitykset miesten ja naisten välisistä eroista olivat vahvasti läsnä sekä Seventeenissä että Cosmopolitanissa. Tutkimuksen perusteella ilmeni kuitenkin eroja siinä, kuinka seksiä käsiteltiin osana naisten seksuaalisuutta: Cosmopolitanissa aihe oli keskeinen osa seksuaalisuuden representointia, kun taas Seventeenissä sen käsittely rajoittui yhteen artikkeliin.