Sähköisen taloushallinnon kehitys ja vaikutukset taloushallintoon ammattilehtikirjoittelussa vuosina 2009 - 2016 - Syrjälä, Manu (2017)
Taloushallintokentässä on tapahtunut suuria muutoksia viimeisten vuosikymmenten aikana, ja vaikka sähköisen taloushallinnon kehitys on ollut Suomessa odotuksia hitaampaa, digitaalinen taloushallinto alkaa olla todellisuutta monissa yrityksissä. Tässä tutkimuksessa selvitettiin, miten sähköinen taloushallinto on kehittynyt viime vuosien aikana ja mitä vaikutuksia sähköistymisellä on ollut yritysten taloushallintoon. Tutkimusaineistoksi valittiin Tilisanomissa aikavälillä 2009 – 2016 julkaistut sähköistä taloushallintoa käsittelevät artikkelit ja analyysimenetelmänä käytettiin sisällönanalyysiä. Sähköinen taloushallinto on tutkimuksen perusteella levinnyt odotuksia hitaammin. Näyttäisi kuitenkin siltä, että viime vuosien kehityshankkeet tulevat kiihdyttämään digitalisaation levinneisyyttä. Tulevaisuudessa sähköistymisen avulla voidaan tehostaa tiedonsiirtoa, parantaa tuotetun informaation luotettavuutta ja vähentää yritysten lakisääteisistä velvollisuuksista koituvaa hallinnollista taakkaa. Lisäksi vaikuttaisi siltä, että taloushallinnon henkilöstön rooli tulee muuttumaan konsultoivampaan suuntaan ja työntekijöiden osaamisvaatimukset tulevat kasvamaan tulevaisuudessa rutiinityön vähenemisen seurauksena.