Antiviral molecules of enteroviruses - Saarnio, Ville (2017)
Enteroviruksilla on suuri merkitys nykymaailmassa. Ne ovat vastuussa sekä suuresta osasta harmittomia tartuntoja että hengenvaarallisista taudeista. Jälkimmäisistä parhaiten tunnettu esimerkki lienee polioviruksen aiheuttama polio. Vaikka rokotteet tarjoavat suojaa poliolta ja joiltain muilta taudeilta, niistä ei ole lopulliseksi ratkaisuksi, sillä ne eivät auta jo tartunnan saaneita ihmisiä. Tätä varten tarvitaan antiviraaleja, yhdisteitä, jotka estävät virusten lisääntymistä. Tutkimus yhdisteiden kehittämiseksi enteroviruksia vastaan on jatkunut jo vuosikymmeniä, mutta ainuttakaan lääkettä ei ole vielä saatu yleiseen hoitokäyttöön. Monia potentiaalisia yhdisteitä on tänä aikana kehitetty ja joitakin testattu kliinisissä kokeissa, mutta niiden suorituskyky ei ole riittänyt koko laajaa taudinaiheuttajaryhmää ja suuresta mutaatioherkkyydestä aiheutuvaa nopeaa resistenttien viruksien kehittymistä vastaan. Tämä pro gradu-tutkielma pyrkii tarjoamaan lyhyen esittelyn enteroviruksista ja syvemmän tarkastelun niitä vastaan kehitetyistä antiviraaleista. Tämä sisältää ensimmäisenä kehitetyt kapsidiin sitoutuvat molekyylit, ei-rakenteellisia viruksen proteiineja vastaan suunnitellut antiviraalit sekä virusinfektiossa hyödynnettyjä solun proteiineja estävät yhdisteet. Yhteenvetokappale pyrkii tarjoamaan ajatuksia kehitystyön tulevaisuudesta ja alati lähenevistä antienteroviraalisista hoidoista.