"Fallible, sentimental and ruled by contradictory impulses" : representations of female pop artists in The Guardian's online news articles - Päkkilä, Elina (2017)
Kieli ja kielenkäytön tavat eli diskurssit vaikuttavat asenteisiin, toimintatapoihin ja todellisuuskäsityksiin yhteiskunnallisellakin tasolla. Koska joukkotiedotusvälineet, kuten sanomalehdet, radio ja televisio, levittävät diskursseja laajalle yleisölle, on tärkeää tutkia, millaisia asenteita, arvoja ja ideologioita median käyttämään kieleen sisältyy. Tällaiseen kielen- ja mediantutkimukseen on hyödyllistä soveltaa kriittistä diskurssianalyysiä, jolla voidaan havainnoida muun muassa vallan väärinkäyttöä, ylivaltaa ja eriarvoisuutta. Media tuottaa kielen kautta representaatioita todellisuudesta. Tämän tutkielman tavoitteena oli määrittää, millaisia representaatioita naispuolisista pop-artisteista luodaan brittiläisen sanomalehden, The Guardianin, verkkouutisissa. Valitsin analyysiä varten uutisartikkeleita, jotka käsittelivät kolmea suosittua naisartistia, Adelea, Beyoncéa ja Keshaa. Pyrin myös tutkielmassani arvioimaan naispuolisten pop-artistien representaatioita stereotypioiden ja seksismin näkökulmasta kriittisen diskurssianalyysin avulla. Analyysini ensisijaisena tuloksena sain selville, että tutkimieni naispuolisten pop-artistien representaatiot olivat keskenään hyvinkin samankaltaisia, mikä ei kuitenkaan ollut aiemmasta tutkimuksesta poikkeavaa. The Guardianissa korostettiin Adelen, Beyoncén ja Keshan rooleja äiteinä, vaimoina, tunteellisina naisina, uhreina ja selviytyjinä, vaikka heidän julkisuuskuvansa muutoin eroavat toisistaan. Lisäksi artikkeleista oli havaittavissa, että suurin osa näistä representaatioista pohjautuu stereotyyppiseen ja seksistiseen kielenkäyttöön. Perinteisiä, aiemmissa tutkimuksissa todettuja sukupuolirooleja esiintyy analyysini mukaan naispuolisia pop-artisteja käsittelevissä uutisartikkeleissa. Tästä huolimatta on myös representaatioita, jotka saattavat vaikuttaa naisiin voimaannuttavasti. Tutkimustulosteni perustuessa niukahkoon aineistoon lisätutkimus naispuolisten pop-artistien representaatioista on tarpeen.