Lapsen vahvuudet kolmiportaisen tuen asiakirjoissa - Korhonen, Tiina (2016)
Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää, millaisia vahvuuksia kasvattajat kirjaavat esiopetuksen kolmiportaisen tuen asiakirjoihin. Lisäksi tarkasteltiin, miten kasvattajat kirjaavat vahvuuksia asiakirjoihin. Tutkimusaineisto koostui 30 esiopetusikäisen lapsen kolmiportaisen tuen asiakirjoista. Aineisto analysoitiin sekä sisällönanalyysin että diskurssianalyysin avulla. Lapsen vahvuuksien kuvaukset jaettiin sisällöllisesti kuuteen eri ryhmään: kiinnostuksen kohteet, luonteenvahvuudet, normien mukainen toiminta, yksilöllinen tapa toimia, oppimistaidot ja tiedot sekä tuen tarpeet. Lisäksi diskurssianalyysia hyödyntäen kuvailtiin sitä kielenkäyttöä, jolla lapsen vahvuuksista kirjoitettiin eri asiakirjoissa. Tutkimuksen perusteella voidaan todeta, että lapsen vahvuuksien kuvausten tarkkuus vaihteli paljon. Tarkimmat ja monipuolisimmat kuvaukset liittyivät akateemisten taitojen kuvauksiin, kun taas epätarkimmat ja lyhimmät kuvaukset liittyivät lapsen ekstroverttien luonteenpiirteiden kuvauksiin. Muutosta kuvattiin ainoastaan kuvattaessa lapsen kiinnostusta esiopetusta kohtaan sekä kuvatessa lapsen vuorovaikutustaitoja ja akateemisia taitoja. Kasvattajat kirjasivat myös lapsen tuen tarpeita vahvuuksien kirjaamiselle varattuun tilaan asiakirjoissa. Tämän tutkimuksen avulla kasvattajat voivat pohtia omia kirjaamiskäytänteitään. Erityisen tärkeää on arvioida, miten ja millaisia vahvuuksia asiakirjoihin jatkossa kirjataan ja millaisen roolin lapsen vahvuudet saavat esimerkiksi tuen tarpeisiin verrattuna.