Rakenteellisen sosiaalityön toteuttamista edistävät ja estävät tekijät tietotyön näkökulmasta - Savola, Johanna (2016)
Rakenteellisen sosiaalityön toteuttamista edistävät ja estävät tekijät tietotyön näkökulmasta. Savola Johanna, Sosiaalityö Pro gradu -tutkielma Yhteiskuntatieteellinen tiedekunta Jyväskylän yliopisto Syksy 2016 Professori Kati Närhi 91 sivua 2 liitettä (3 sivua) Tutkimustehtävänä on rakenteellisen sosiaalityön tiedon tuottamista ja tiedon välittämistä edistävät ja estävät tekijät Sosiaalisesti Osalliseksi Sosiaalityöllä -hankkeeseen osallistuneiden asiantuntijoiden näkökulmasta. Hanke toimi vuosina 2013–2015. Tutkimustehtävää avaan seuraavilla kysymyksillä: miten hankkeeseen osallistuneet asiantuntijat määrittelevät rakenteellisen sosiaalityön? Mitä on rakenteellinen sosiaalityö tiedon tuottamisen ja tiedon välittämisen näkökulmasta arjen sosiaalityössä? Mitkä tekijät edistävät ja estävät rakenteellisen sosiaalityön toteuttamista? Tutkimus on laadullinen. Aineisto on kerätty teemahaastattelemalla yhdeksää rakenteellista sosiaalityötä kehittänyttä sosiaalialan ammattilaista, jotka ovat olleet osallisena edellä mainitussa hankkeessa rakenteellisen sosiaalityön työryhmässä. Aineiston analyysinä on käytetty sisällönanalyysiä. Rakenteellisen sosiaalityön tietotyötä eli tiedon tuottamista ja tiedon välittämistä edistäviä tekijöitä ovat organisaatiossa olevat tiedon tuotantoa tukevat rakenteet, kuten sosiaalisen raportoinnin foorumit. Avaintekijöinä esiintyivät tietotyön toteuttaminen kokonaisuudessaan, tietotyötä tukeva johtaminen ja rakenteellisen sosiaalityön arvostaminen johdon sekä työntekijöiden tahoilta. Esteinä näkyivät selkeimmin työn kuormittavuus, yksilötyöhön orientoitunut työote sekä tietämättömyys vaikuttamisen kanavista ja heikko ammatti-identiteetti. Johtopäätöksenä voidaan todeta, että rakenteellisen sosiaalityön toteuttaminen tarvitsee pysyvät rakenteet sekä johtotason tuen. Tiedolla johtaminen tukisi tiedon tuottamista organisaation sisällä ja yhteistyökumppaneiden ja muiden toimijoiden kesken. Se edesauttaisi myös tiedon välittämistä päätöksenteon taustalle.