Kommunikaatio-ongelmat epäonnistuneissa IT-projekteissa - Mäkinen, Petri (2016)
IT- projektien onnistumisaste on ollut huono viime vuosikymmenten ajan. Siitä huolimatta, että kyseinen ongelma on vaivannut IT- projekteja jo pitkään ja aihetta on tutkittu laajasti, yksiselitteisiä ratkaisuja ongelmaan ei ole löytynyt. Eräs tekijä, joka nousee aihetta käsittelevissä tutkimuksissa usein esiin, on projektin kommunikaation ja kommunikaatio-ongelmien merkitys projektin onnistumisen kannalta. Tässä kirjallisuuskatsauksena toteutetussa tutkielmassa, luodaan ensin yleiskatsaus epäonnistuneisiin IT- projekteihin, jonka jälkeen selvitetään sitä, miten IT- projektissa esiintyvät, kommunikaatiosidonnaiset ongelmat voidaan nähdä olevan sidoksissa projektien epäonnistumisiin. IT- projektiin sisältyy usein monia eri sidosryhmiä ja projektin onnistumiseen vaikuttaa moni eri tekijä. Aihetta käsittelevissä tutkimuksissa IT- projektin onnistumista mitataan lähes poikkeuksetta kolmen muuttujan kautta, jotka ovat projektiin käytetty aika, projektin budjetti ja projektin lopputuloksen laatu. Tämän tutkielman tutkimustuloksena voidaan todeta, että IT- projekteissa esiintyvät kommunikaatio-ongelmat voidaan jakaa kolmeen eri kategoriaan. Ensimmäinen kategoria kattaa ongelmat, joita esiintyy projektin toimittajan ja projektin asiakkaan välillä. Toinen kategoria koostuu ongelmista, joita esiintyy projektia toimittavan yrityksen johdon ja projektia toteuttavan projektiryhmän välillä. Viimeinen kategoria puolestaan kattaa projektiryhmän sisällä esiintyvät ongelmat. Mikäli IT- projektin eri sidosryhmien välillä, tai niiden sisällä, ilmenee kommunikaatioongelmia, nämä ongelmat voivat usein vaikuttaa negatiivisesti projektin kokonaisvaltaiseen onnistumiseen.