"Ku on kaks erilaista ihmistä, nii siitä tulee sit kokemus, joka on täyteläinen" : tapaustutkimus monikkolasten minäkäsityksestä - Koskinen, Anni (2016)
Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää, millaiset tekijät monikkolasten kokemuksissa kaksosuudesta voivat vaikuttaa monikkolasten minäkäsitykseen. Minäkäsitys ohjaa yksilön toimintaa ja ajattelua, kun taas kaksosuus vaikuttaa monikkolasten kasvuun: monikkolapset kehittyvät ja kokevat tiettyjä elämän tapahtumia samaan aikaan. Tutkimus toteutettiin haastattelemalla monikkolapsia (n=12), jotka olivat iältään 9−13 –vuotiaita kaksosia. Tutkimuksen viitekehyksenä oli minäkäsityksen teoria, jonka ympärille teemahaastattelurunko muodostui. Haastattelut toteutettiin osittain videopuheluita hyödyntäen, koska tutkittavat asuivat eri puolilla Suomea. Aineisto analysoitiin teoria- ja aineistolähtöisesti. Kaksosuus ilmeni toistuvasti monikkolasten kuvauksissa minäkäsityksen eri ulottuvuuksissa. Kertomukset painottuivat realistisen minäkäsityksen suoritusminäkuvaan ja sosiaaliseen minäkuvaan. Monikkolasten kuvaukset itsestään syntyivät usein vertailun kautta, vertailukohteena olikin oma monikkosisarus. Monikkolasten sekoittamisen ja yksilöllisyyden puutteen vuoksi, monikkolasten normatiivinen minäkäsitys oli ristiriidassa realistiseen minäkäsitykseen. Kuitenkin monikkolasten välinen suhde tuki monikkolasten sosiaalista minä- kuvaa, koska suhteeseen kehittyi läheisen ystävyyssuhteen piirteitä. Monikkolasten läheisten ihmisten tulisi ymmärtää, miten tukea monikkolasten yksilöllisyyttä ja keskinäistä suhdetta, koska nämä tekijät vaikuttavat merkittävästi monikkolasten minäkäsitykseen.