Monikkoperheen vuorovaikutuksen monimuotoisuus - Kotilainen, Sari (2016)
Lapsen ja vanhemman välinen vuorovaikutus on esimerkiksi kasvatusoppaissa voimakkaasti esillä ja varhaisen vuorovaikutuksen yhteydessä puhutaan paljon sensitiivisyydestä ja lapsen tarpeisiin vastaamisesta. Monikkoperheessä, eli perheessä, joihin syntyy kaksoset, kolmoset tai niin edelleen, on kuitenkin yhtäaikaisesti useampi lapsi hakemassa huomioita vanhemmilta. Monikkoperheen vuorovaikutus sisältää siis erityispiirteitä, mutta siitä ei kuitenkaan ole tarjolla paljoakaan tietoa. Tässä tutkimuksessa halusinkin selvittää, millaiseksi vuorovaikutus muodostuu monikkoperheessä. Tutkimuksessa paneuduin niin monikkovanhempien kuin monikkolastenkin vuorovaikutuskäyttäytymisen piirteiden esiin tuomiseen. Tutkimusaineistona toimivat kahden monikkoperheen itse videoimat tallenteet. Tutkimusaineistoa analysoitiin keskusteluanalyysin ja diskurssianalyysin keinoin. Tutkimuksen tulokset osoittivat, että monikkovanhempien vuorovaikutuskäyttäytyminen sisälsi molempien lasten tasapuolista huomiointia, riittämättömyyttä, yksilöllistä huomiointia, tilanteen hallintaa, kommunikoinnin ja toiminnan monimuotoisuutta, jaettua lastenhoitoa, lasten itsenäisen toiminnan edistämistä sekä pitkäjänteisyyttä. Monikkolasten vuorovaikutuskäyttäytyminen taas koostui ympärillä olevan toiminnan seuraamisesta ja tarkkailusta, odottamisesta, itsenäisestä toiminnasta, tilanteen hallitsemisesta, huomionhakemisesta, sisarten toiminnan ja puheen yhteen kietoutumisesta sekä konfliktitilanteista. Tutkimuksen kautta saatiin monipuolista tietoa monikkoperheen vuorovaikutuksesta ja sen erityispiirteistä. Videointi aineiston keruutapana mahdollisti yksityiskohtaisen monikkoperheen vuorovaikutuksen tarkastelun, mikä lisää tutkimuksen merkittävyyttä. Tutkimuksen tulokset voivat toimia informaationlähteenä tuleville monikkovanhemmille, vertaistuen korvikkeena vuorovaikutukseen liittyvien asioiden kanssa kamppaileville monikkovanhemmille sekä yleistietona kasvatusalan asiantuntijoille.