Työn tuunauksen yhteys työn imuun yksilö- ja tiimitasolla: myönteinen tunnetila yhteyttä muuntavana tekijänä - Parviainen, Ilona; Vähämöttönen, Sanna (2016)
Tämän tutkimuksen tavoitteena oli selvittää työn tuunauksen yhteyttä työn imuun. Tutkimuksessa tarkasteltiin tiimityötä tekevien kuntoutustyöntekijöiden työn tuunausta eli oma-aloitteista työn voimavarojen ja vaatimusten muovaamista. Tutkimuksessa laajennettiin yksilötasolle painottuvaa työn tuunauksen tutkimusta tiimitasolle, ja tuotiin lisätietoa tiimissä tapahtuvan työn tuunauksen yhteydestä tiimin työn imuun. Lisäksi selvitettiin vahvistaako myönteinen tunnetila työn tuunauksen ja työn imun välistä yhteyttä yksilö- ja tiimitasolla. Tutkimus on osa Jyväskylän yliopiston psykologian laitoksen Yksilön ja työyhteisön näkökulma työhyvinvointiin -tutkimusprojektia, jossa tutkittiin moniammatillisen kuntoutuksen parissa työskentelevien tiimityöntekijöiden työtä ja työhyvinvointia. Tutkimuksessa analysoitiin 46 moniammatillista kuntoutustiimiä (n = 114), jotka työskentelivät ASLAK-kuntoutuskurssilla syksyllä 2014. Tutkimuksen päiväkirja-aineisto koostuu taustakyselystä ja kahdesta päiväkohtaisesta kyselystä. Muuttujien välisiä suoria yhteyksiä analysoitiin päiväkohtaisesti Pearsonin korrelaatiokertoimien avulla. Työn tuunauksen suoraa yhteyttä työn imuun sekä myönteisen tunnetilan muuntavaa yhteyttä tutkittiin yksilö- ja tiimitasolla hierarkkisen regressioanalyysin avulla. Tutkimus osoitti työn tuunaamisen edistävän työn imua niin yksilö- kuin tiimitasollakin. Mitä enemmän työtä tuunattiin, sitä enemmän koettiin työn imua. Myönteisen tunnetilan havaittiin muuntavan yksilötason työn tuunauksen ja työn imun välistä yhteyttä vain ensimmäisenä palaveripäivänä. Paljon myönteisiä tunteita kokevat työntekijät kokivat muita enemmän työn imua, mutta työn tuunaus osoittautui kaikista hyödyllisimmäksi työpäivinä, jolloin työntekijät kokivat vain vähän myönteisiä tunteita. Tutkimuksen yhteenvetona voidaan kuitenkin todeta, että työn tuunaus edisti työn imua työntekijän tunnetilasta riippumatta. Työntekijät ja tiimit pystyvät pienillä muutoksilla lisäämään oma-aloitteisesti työnsä merkityksellisyyttä ja edistämään työhyvinvointiaan.