Task values and future expectations of Finnish adolescent athletes : a person-oriented approach - Selänne, Anniina (2016)
Termi ’kaksoisura’ tarkoittaa huippu-urheilun ja koulutuksen yhdistämistä. Aikaisempien tutkimusten mukaan opiskelijaurheilijat pitävät usein myös koulutusta tärkeänä ja voivat olla motivoituneita niin urheiluun kuin opiskeluun, mutta he kuitenkin usein asettavat urheilun etusijalle, mikä voi aiheuttaa haasteita onnistuneen kaksoisuran luomisessa. Tässä tutkimuksessa tarkasteltiin suomalaisten opiskelijaurheilijoiden motivaatiota koulun ja urheilun suhteen lukion alussa tutkimalla minkälaisia profiileita nuoret muodostavat motivoituneisuuteensa perusteella ja myös, kuinka nämä profiilit ovat yhteydessä heidän opiskeluun ja urheiluun liittyviin tulevaisuuden odotuksiinsa. Lisäksi selvitettiin erilaisten taustatekijöiden vaikutus. Tutkittavien motivaatiota tutkittiin Ecclesin ym. (1983) kehittämän odotusarvoteorian pohjalta. Tutkimusmenetelmänä käytettiin latenttia profiilianalyysiä, jonka perusteella löydettiin kolme ryhmää: (1) urheilumotivoituneet, eli he jotka arvostivat urheilua kovasti, (2) motivoituneet, eli he jotka arvostivat sekä koulua että urheilua ja (3) urheilumotivoitumattomat, eli he jotka eivät olleet kovin motivoituneita kumpaankaan, varsinkaan ei urheiluun. Tulosten mukaan motivoituneilla oli korkeammat odotukset tulevan koulutuksensa suhteen, kun taas urheilumotivoituneilla oli korkeammat tulevaisuuden odotukset urheilun parissa. Myös nuorten keskiarvo koulussa ja urheilulajin tyyppi (joukkueurheilu vs. yksilölaji) oli yhteydessä heille tyypilliseen motivaatioryhmään. Tutkimus tuotti uutta tietoa suomalaisten opiskelijaurheilijoiden motivaatiosta lukion alussa. Tämä tieto on hyödyllistä mietittäessä käytäntöjä, jotka mahdollistavat lahjakkaiden opiskelijaurheilijoiden kaksoisuran onnistumisen.