"The future of the world could only be multipolar" : Venäjän ulkopoliittinen mielikuvamaailma Sergei Lavrovin argumentoimana - Lehtonen, Roosa (2016)
Tarkastelen tutkimuksessani Venäjän ulkopoliittista mielikuvamaailmaa Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrovin puheiden kautta. Tutkimukseni aineistona ovat Lavrovin puheet ja lausunnot vuodelta 2014. Tarkastelemaani ajanjaksoon sijoittuu Krimin kriisin eskaloituminen Itä-Ukrainan sodaksi sekä Krimin liittäminen Venäjään. Useimmat valtiot ja myös ylikansalliset organisaatiot ovat tuominneet Venäjän toimet Ukrainan kriisin kontekstissa. Kuitenkin erityisesti Yhdysvalloilla sekä Euroopan Unionilla on oma osallisuutensa Ukrainan tapahtumiin. Kiinnostuneisuus aluetta ja kriisiä kohtaan selittynee näiden kolmen eri osapuolen omien intressien sekä tavoitteiden kautta. Tämä asetelma muodostaakin tutkimukseni lähtökohdan määrittäen myös tutkimuksessa käsittelemiäni teemoja. Pohdin Lavrovin puheiden ja lausuntojen kautta sitä, miten Venäjä konstruoi vallitsevan maailmanpoliittisen tilaan sekä miten Venäjä havainnoi oman asemansa kansainvälisissä suhteissa. Tulkitsen myös maan suhdetta ja suhtautumista Yhdysvaltoihin sekä Euroopan Unioniin. Olen hyödyntänyt analyysissani Kenneth Burken retoriikkakäsitystä sekä Roderick Hartin kriittisen retoriikan metodologiaa. Lisäksi analyysini kannalta keskeisessä roolissa ovat kriittisen geopolitiikan teoria sekä Venäjän ulkopolitiikkaa ja geopolitiikka käsittelevät teokset ja artikkelit. Tutkimukseni osoittaa, että Venäjän ulkopoliittisessa retoriikassa korostuu edelleen kylmän sodan päättymisen jälkeen maan ulkopoliittiseen tarinankerrontaan sisältynyt piirre painottaa moninapaisen maailmanjärjestyksen merkitystä maailmanpolitiikan kehityksen kannalta. Maailmanjärjestelmän moninapaisuuden korostamisen taustalla on nähtävissä Venäjän pyrkimys taistella Yhdysvaltojen hegemonista asemaa vastaan sekä tavoite palauttaa maan suurvalta-asema. Venäjä painottaa hyvien suhteiden merkitystä niin Yhdysvaltoihin kuin EU:hun. Yhdysvallat kuitenkin asemoituu Lavrovin puheissa enemmissä määrin vastustajan rooliin Venäjän ja EU:n välisen yhteistyön merkityksen korostamisen rinnalla. Venäjän halukkuus syventää strategista kumppanuutta EU:n kanssa on tulkittavissa Venäjän pyrkimyksenä määritellä paikkansa sekä hakea jalan sijaa EU-keskeisessä Euroopassa.