Tapaustutkimus Guggenheim Helsinki : arvot, ideologiat ja myytit diskursseissa - Javanainen, Kirsi (2016)
Tämän tutkimuksen tavoite oli selvittää Guggenheim Helsinki -hankkeen (G) diskurssien arvoja (arvomaailmaa), asenteita, uskomuksia, olettamuksia, valtaa, ideologioita, myyttejä ja metaforia. Tutkimuskysymyksenä oli se, miten asiantuntijat argumentoivat ja mitä arvoja, ideologioita ja myyttejä argumenttien taustalla on ja miten ne diskursseissa esiintyvät sekä mitä sanotaan ja mitä jätetään sanomatta. Tutkimusongelmaan liittyi kysymys hankkeen tavoitetilasta ja miten se on konstruoitu. Lisäksi tutkimuksessa selvitettiin, voivatko samat arvot ilmetä hankkeen toisilleen vastakkaisissa tavoitteissa. Tutkimuksen aineistona käytettiin asiantuntija-teemahaastatteluja. Tutkimusmenetelmänä käytettiin diskurssianalyysiä, ideologia- ja diskurssianalyysiä (IDA), kriittistä diskurssianalyysiä (CDA) sekä Causal Layered Analysis -menetelmää (CLA), representaatioanalyysiä, retorista analyysiä sekä argumentointianalyysiä. Arvoja analysoitiin pääosin Shalom Schwartzin arvoteorian mukaan.