Luontoarvot ja ihmisvaikutukset soiden arvottamisessa : esimerkkinä Keski-Suomen suot - Hassani, Päivi Marjaana (2016)
Soita arvotetaan esimerkiksi maankäytön suunnittelua varten. Suunnittelua ohjaavat erilaiset ohjelmat ja tavoitteet, joita seuraamalla pyritään vähentämään turhia selvityksiä. Valtakunnalliset alueidenkäyttötavoitteet luovat päällimmäiset ohjeistukset maakuntakaavoille, joiden avulla voidaan ennalta ohjata käyttöalueita ja suojelualueita. Suunnittelua varten soita pyritään arvottamaan niiden luontotyypin ja luonnontilaisuuden perusteella. Arvottamisessa ihmisen vaikutus näkyy soilla erityisesti niiden luonnontilaisuudessa. Tutkimuksen mukaan suurimpina vaikuttajina luonnontilaisuuteen nähdään olevan mm. metsätalouden, turvetuotannon, suojelualueiden ja sijainnin. Suon muutosherkkyyteen vaikuttaa suotyypin ja sen pinta-alan lisäksi toimintojen sijoittuminen suolla ja sen valuma-alueella. Tutkimuksessa arvotettiin yhdeksän keskisuomalaista suota luonto-, ihmisvaikutus- ja virkistyskäyttöarvojen perusteella. Arvottaminen tehtiin monikriteerimenetelmällä yhdistäen arviointipuun avulla luotuun WebHIPRE-malliin internetkyselyn, karttatarkastelun ja maastotutkimuksen tietoja. Mallin avulla etsittiin luontoarvojen perusteella arvokkaita soita, joihin kohdistui vähän ihmisvaikutuksia. Tietoa verrattiin maastokartoituksella saatuihin tietoihin ja näin voitiin arvioida mallin toimivuutta ennakkoarvioinnin keinona. Tutkimuksen yhteydessä saatiin internetkyselyn kautta selville ihmisten näkemys soihin vaikuttavien tekijöiden tärkeydestä. Ihmisvaikutuksille luotiin arvojärjestys, jota voitiin hyödyntää soiden arvottamisessa. Arvokkaimmat kohteet nousivat esiin, mutta samalla on huomattava arvotuksen perusteiden vaikutus tuloksiin. Pisteiden suhteellisuus toisiinsa nähden vaikuttaa osin lopputulokseen. Mallin mukaan ihmisvaikutusten vähäisyys ei ole suoraan yhteydessä korkeisiin luontoarvoihin. Sen sijaan ihmisvaikutus näkyy selkeimmin soiden kokonaislajipisteissä. Muuttamalla mallia lajistopisteiden osalta sekä tarkentamalla ihmisvaikutuksia voidaan sitä käyttää arvioinnin apuvälineenä.