LIISA-ionilähteen vetyplasman VUV-spektrin ja H ̄ -ionisuihkun intensiteetin korrelaatio - Lätti, Sakari (2016)
Tässä työssä tutkitaan negatiivisen vetyionilähteen plasman tuottaman ultraviolettisäteilyn ja ionilähteen tuottaman negatiivisen vetyionisuihkun intensiteetin välistä korrelaatiota. Työssä löydettiin korrelaatio VUV-spektrin tiettyjen aallonpituusalueiden intensiteettien välisen suhteen ja Faraday-kupilla mitatun suihkuintensiteetin välillä. Korrelaatio ei kuitenkaan ole yksiselitteinen ja pätee ainoastaan rajoitetussa painealueessa. Vetyplasman molekylaarisen emission Lyman-vyön spektrin ja suihkun korrelaation tarkastelusta huomattiin, että elektronisen perustilan vibronisten viritystilojen 10 ja 11 tuoton suhde korkeampien viritystilojen tuottoon on olennainen negatiivisten vetyionien tuoton kannalta. H– -ionien tuotantoprosessissa on useita pullonkauloja, mutta kyseisten viritystilojen tuotto ei vaikuttaisi olevan dominoiva tekijä. Lisäksi tarkastellaan H2-molekyylin elektronisen eksitaation jälkeistä vibronisen tilan elinaikaa. Tämä tehdään vertaamalla kahta oletusta. Ensimmäisen mukaan vibroninen tila ehtii relaksoitua täydellisesti ja toisen mukaan virittynyt tila purkautuu välittömästi, niin etteivät molekyylin ytimet ehdi lainkaan liikkua. Työssä osoitettiin, että täysin relaksoitunut malli vastaa mitattuja spektrejä paljon paremmin kuin välittömän purkautumisen malli.