Rock friction measurements with stonegrinder apparatus - Pylväinen, Joonas (2016)
Liikkuvien tektonisten laattojen välillä kitkan oletetaan olevan suuri. Olettamuksen vastaisia havaintoja on kuitenkin tehty useissa tutkimuksissa. Kuuluisin esimerkki on San Andreasin siirros. Siirrosvyöhykkeellä on matala lämmöntuotto, minkä perusteella on arveltu myös kitkan olevan matala. Syynä matalaan kitkaan voivat olla pyöreät kulumapartikkelit, jotka toimivat kuulalaakereiden tavoin.