Growth of two-dimensional Au patches in graphene pores : a density-functional study - Antikainen, Saku (2016)
Grafeenin löytämisen myötä kaksiulotteisten (2D) materiaalien tutkimus on edennyt huomattavasti viimeisen vuosikymmenen aikana. Myös 2D-metalleja on tutkittu, ja esimerkiksi atominpaksuinen rautakerros on onnistuttu kokeellisesti luomaan grafeenin reunalle. Metalleista erityisesti kullan on havaittu käyttäytyvän hyvin eri tavalla nanomittakaavassa. Tässä Pro gradu -tutkielmassa on simuloitu kaksiulotteisten kultasaarekkeiden kasvua grafeenin reunalle tiheysfunktionaaliteoriaa (DFT) käyttämällä. Tavoitteena oli selvittää, kuinka kulta-atomit kulkeutuvat grafeenin pintaa pitkin lopulta reunalle, ja asettuvatko kulta-atomit kaksiulotteisesti samaan tasoon grafeenin kanssa. Tulosten perusteella kulta-atomit liikkuvat vaivatta reunalle, sillä energiavallien havaittiin olevan hyvin pieniä sekä grafeenin pinnalla että reunalla.