Erikoisruokasuolojen analysointi ja kahden kristallisuola-alueen suolojen biosaatavuuden vertailu

Tämä Pro gradu -tutkielma koostuu kirjallisuuskatsauksesta ja suoritetun erikoistyön selostuksesta. Puhdistamattoman vuorisuolan, jota kutsutaan myös kristallisuolaksi tai Ruususuolaksi, käyttö on lisääntynyt runsaasti viime vuosina. Käyttöä perustellaan sen sisältämillä monilla alkuaineilla, mutta...

Full description

Bibliographic Details
Main Author: Kuosmanen, Heidi
Other Authors: Matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta, Faculty of Sciences, Kemian laitos, Department of Chemistry, University of Jyväskylä, Jyväskylän yliopisto
Format: Master's thesis
Language:fin
Published: 2016
Subjects:
Online Access: https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/52457
_version_ 1826225704780431360
author Kuosmanen, Heidi
author2 Matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta Faculty of Sciences Kemian laitos Department of Chemistry University of Jyväskylä Jyväskylän yliopisto
author_facet Kuosmanen, Heidi Matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta Faculty of Sciences Kemian laitos Department of Chemistry University of Jyväskylä Jyväskylän yliopisto Kuosmanen, Heidi Matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta Faculty of Sciences Kemian laitos Department of Chemistry University of Jyväskylä Jyväskylän yliopisto
author_sort Kuosmanen, Heidi
datasource_str_mv jyx
description Tämä Pro gradu -tutkielma koostuu kirjallisuuskatsauksesta ja suoritetun erikoistyön selostuksesta. Puhdistamattoman vuorisuolan, jota kutsutaan myös kristallisuolaksi tai Ruususuolaksi, käyttö on lisääntynyt runsaasti viime vuosina. Käyttöä perustellaan sen sisältämillä monilla alkuaineilla, mutta analyyttisiä tutkimuksia eri aineiden pitoisuuksista löytyy kirjallisuudesta niukasti. Puhdistamaton suola voi myös sisältää erilaisia haitallisia ainesosia, joten niiden tutkiminen on erittäin tärkeää. Työn kirjallisessa osassa käytiin läpi kirjallisuutta ja julkaistuja artikkeleja siitä, miten suolanäytteitä on tutkittu, millä analyysimenetelmillä on mitäkin alkuaineita mitattu ja minkälaisia havaintoja on tehty eri menetelmien haitoista, hyödyistä sekä soveltuvuudesta hyvin suolapitoisten näytteiden tutkimiseen. Mukaan tutkimukseen otettiin myös merivesinäytteet ja vastaavat suolaiset vesipohjaiset näytteet, koska ruokasuolaa tutkittaessa se yleensä liuotetaan veteen. Kokeellisen osan päämääränä oli mitata kristallisuolanäytteitä Andeilta ja Himalajalta, sekä verrata eri aineiden pitoisuuksia toisiinsa. Vertailun vuoksi mitattiin myös muutamia merisuolanäytteitä. ICP-OES:llä mitattiin suolojen veteen liukenevien alkuaineiden pitoisuuksia, sekä arvioitiin keinotekoisen mahanesteen avulla, kuinka suuren osan ihmisen elimistö kykenee hyödyntämään veteen liukenemattomasta osasta. Myös muutaman muun analyysimenetelmän soveltuvuutta suolanäytteiden analysoimiseksi tutkittiin.
first_indexed 2023-03-22T09:59:07Z
format Pro gradu
free_online_boolean 1
fullrecord [{"key": "dc.contributor.advisor", "value": "Matilainen, Rose", "language": null, "element": "contributor", "qualifier": "advisor", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.author", "value": "Kuosmanen, Heidi", "language": null, "element": "contributor", "qualifier": "author", "schema": "dc"}, {"key": "dc.date.accessioned", "value": "2016-12-19T20:19:31Z", "language": null, "element": "date", "qualifier": "accessioned", "schema": "dc"}, {"key": "dc.date.available", "value": "2016-12-19T20:19:31Z", "language": null, "element": "date", "qualifier": "available", "schema": "dc"}, {"key": "dc.date.issued", "value": "2016", "language": null, "element": "date", "qualifier": "issued", "schema": "dc"}, {"key": "dc.identifier.other", "value": "oai:jykdok.linneanet.fi:1644721", "language": null, "element": "identifier", "qualifier": "other", "schema": "dc"}, {"key": "dc.identifier.uri", "value": "https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/52457", "language": null, "element": "identifier", "qualifier": "uri", "schema": "dc"}, {"key": "dc.description.abstract", "value": "T\u00e4m\u00e4 Pro gradu -tutkielma koostuu kirjallisuuskatsauksesta ja suoritetun erikoisty\u00f6n selostuksesta. Puhdistamattoman vuorisuolan, jota kutsutaan my\u00f6s kristallisuolaksi tai Ruususuolaksi, k\u00e4ytt\u00f6 on lis\u00e4\u00e4ntynyt runsaasti viime vuosina. K\u00e4ytt\u00f6\u00e4 perustellaan sen sis\u00e4lt\u00e4mill\u00e4 monilla alkuaineilla, mutta analyyttisi\u00e4 tutkimuksia eri aineiden pitoisuuksista l\u00f6ytyy kirjallisuudesta niukasti. Puhdistamaton suola voi my\u00f6s sis\u00e4lt\u00e4\u00e4 erilaisia haitallisia ainesosia, joten niiden tutkiminen on eritt\u00e4in t\u00e4rke\u00e4\u00e4.\n\nTy\u00f6n kirjallisessa osassa k\u00e4ytiin l\u00e4pi kirjallisuutta ja julkaistuja artikkeleja siit\u00e4, miten suolan\u00e4ytteit\u00e4 on tutkittu, mill\u00e4 analyysimenetelmill\u00e4 on mit\u00e4kin alkuaineita mitattu ja mink\u00e4laisia havaintoja on tehty eri menetelmien haitoista, hy\u00f6dyist\u00e4 sek\u00e4 soveltuvuudesta hyvin suolapitoisten n\u00e4ytteiden tutkimiseen. Mukaan tutkimukseen otettiin my\u00f6s merivesin\u00e4ytteet ja vastaavat suolaiset vesipohjaiset n\u00e4ytteet, koska ruokasuolaa tutkittaessa se yleens\u00e4 liuotetaan veteen.\n\nKokeellisen osan p\u00e4\u00e4m\u00e4\u00e4r\u00e4n\u00e4 oli mitata kristallisuolan\u00e4ytteit\u00e4 Andeilta ja Himalajalta, sek\u00e4 verrata eri aineiden pitoisuuksia toisiinsa. Vertailun vuoksi mitattiin my\u00f6s muutamia merisuolan\u00e4ytteit\u00e4. ICP-OES:ll\u00e4 mitattiin suolojen veteen liukenevien alkuaineiden pitoisuuksia, sek\u00e4 arvioitiin keinotekoisen mahanesteen avulla, kuinka suuren osan ihmisen elimist\u00f6 kykenee hy\u00f6dynt\u00e4m\u00e4\u00e4n veteen liukenemattomasta osasta. My\u00f6s muutaman muun analyysimenetelm\u00e4n soveltuvuutta suolan\u00e4ytteiden analysoimiseksi tutkittiin.", "language": "fi", "element": "description", "qualifier": "abstract", "schema": "dc"}, {"key": "dc.description.provenance", "value": "Submitted using Plone Publishing form by Heidi Kuosmanen (hepatomo) on 2016-12-19 20:19:30.434936. Form: Pro gradu -lomake (https://kirjasto.jyu.fi/julkaisut/julkaisulomakkeet/pro-gradu-lomake). JyX data: [jyx_publishing-allowed (fi) =True]", "language": "en", "element": "description", "qualifier": "provenance", "schema": "dc"}, {"key": "dc.description.provenance", "value": "Submitted by jyx lomake-julkaisija (jyx-julkaisija.group@korppi.jyu.fi) on 2016-12-19T20:19:31Z\nNo. of bitstreams: 2\nURN:NBN:fi:jyu-201612195175.pdf: 2804005 bytes, checksum: 8b689a0260aedbd582e6dfce8922d6e2 (MD5)\nlicense.html: 4858 bytes, checksum: 301f8ef942aee874da116ed59c997b00 (MD5)", "language": "en", "element": "description", "qualifier": "provenance", "schema": "dc"}, {"key": "dc.description.provenance", "value": "Made available in DSpace on 2016-12-19T20:19:31Z (GMT). No. of bitstreams: 2\nURN:NBN:fi:jyu-201612195175.pdf: 2804005 bytes, checksum: 8b689a0260aedbd582e6dfce8922d6e2 (MD5)\nlicense.html: 4858 bytes, checksum: 301f8ef942aee874da116ed59c997b00 (MD5)\n Previous issue date: 2016", "language": "en", "element": "description", "qualifier": "provenance", "schema": "dc"}, {"key": "dc.format.extent", "value": "1 verkkoaineisto (133 sivua)", "language": null, "element": "format", "qualifier": "extent", "schema": "dc"}, {"key": "dc.format.mimetype", "value": "application/pdf", "language": null, "element": "format", "qualifier": "mimetype", "schema": "dc"}, {"key": "dc.language.iso", "value": "fin", "language": null, "element": "language", "qualifier": "iso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.rights", "value": "In Copyright", "language": "en", "element": "rights", "qualifier": null, "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.other", "value": "kristallisuola", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "other", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.other", "value": "Ruususuola", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "other", "schema": "dc"}, {"key": "dc.title", "value": "Erikoisruokasuolojen analysointi ja kahden kristallisuola-alueen suolojen biosaatavuuden vertailu", "language": null, "element": "title", "qualifier": null, "schema": "dc"}, {"key": "dc.type", "value": "master thesis", "language": null, "element": "type", "qualifier": null, "schema": "dc"}, {"key": "dc.identifier.urn", "value": "URN:NBN:fi:jyu-201612195175", "language": null, "element": "identifier", "qualifier": "urn", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.ontasot", "value": "Pro gradu -tutkielma", "language": "fi", "element": "type", "qualifier": "ontasot", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.ontasot", "value": "Master\u2019s thesis", "language": "en", "element": "type", "qualifier": "ontasot", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.faculty", "value": "Matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta", "language": "fi", "element": "contributor", "qualifier": "faculty", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.faculty", "value": "Faculty of Sciences", "language": "en", "element": "contributor", "qualifier": "faculty", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.department", "value": "Kemian laitos", "language": "fi", "element": "contributor", "qualifier": "department", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.department", "value": "Department of Chemistry", "language": "en", "element": "contributor", "qualifier": "department", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.organization", "value": "University of Jyv\u00e4skyl\u00e4", "language": "en", "element": "contributor", "qualifier": "organization", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.organization", "value": "Jyv\u00e4skyl\u00e4n yliopisto", "language": "fi", "element": "contributor", "qualifier": "organization", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.discipline", "value": "Ep\u00e4orgaaninen ja analyyttinen kemia", "language": "fi", "element": "subject", "qualifier": "discipline", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.discipline", "value": "Inorganic and Analytical Chemistry", "language": "en", "element": "subject", "qualifier": "discipline", "schema": "dc"}, {"key": "dc.date.updated", "value": "2016-12-19T20:19:31Z", "language": null, "element": "date", "qualifier": "updated", "schema": "dc"}, {"key": "yvv.contractresearch.funding", "value": "0", "language": null, "element": "contractresearch", "qualifier": "funding", "schema": "yvv"}, {"key": "dc.type.coar", "value": "http://purl.org/coar/resource_type/c_bdcc", "language": null, "element": "type", "qualifier": "coar", "schema": "dc"}, {"key": "dc.rights.accesslevel", "value": "openAccess", "language": "fi", "element": "rights", "qualifier": "accesslevel", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.publication", "value": "masterThesis", "language": null, "element": "type", "qualifier": "publication", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.oppiainekoodi", "value": "4031", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "oppiainekoodi", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "suolat", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "merisuola", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "analyysi", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "biosaatavuus", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.format.content", "value": "fulltext", "language": null, "element": "format", "qualifier": "content", "schema": "dc"}, {"key": "dc.rights.url", "value": "https://rightsstatements.org/page/InC/1.0/", "language": null, "element": "rights", "qualifier": "url", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.okm", "value": "G2", "language": null, "element": "type", "qualifier": "okm", "schema": "dc"}]
id jyx.123456789_52457
language fin
last_indexed 2025-02-18T10:55:22Z
main_date 2016-01-01T00:00:00Z
main_date_str 2016
online_boolean 1
online_urls_str_mv {"url":"https:\/\/jyx.jyu.fi\/bitstreams\/d7ee561f-27fe-4695-80db-f3266a6a14ab\/download","text":"URN:NBN:fi:jyu-201612195175.pdf","source":"jyx","mediaType":"application\/pdf"}
publishDate 2016
record_format qdc
source_str_mv jyx
spellingShingle Kuosmanen, Heidi Erikoisruokasuolojen analysointi ja kahden kristallisuola-alueen suolojen biosaatavuuden vertailu kristallisuola Ruususuola Epäorgaaninen ja analyyttinen kemia Inorganic and Analytical Chemistry 4031 suolat merisuola analyysi biosaatavuus
title Erikoisruokasuolojen analysointi ja kahden kristallisuola-alueen suolojen biosaatavuuden vertailu
title_full Erikoisruokasuolojen analysointi ja kahden kristallisuola-alueen suolojen biosaatavuuden vertailu
title_fullStr Erikoisruokasuolojen analysointi ja kahden kristallisuola-alueen suolojen biosaatavuuden vertailu Erikoisruokasuolojen analysointi ja kahden kristallisuola-alueen suolojen biosaatavuuden vertailu
title_full_unstemmed Erikoisruokasuolojen analysointi ja kahden kristallisuola-alueen suolojen biosaatavuuden vertailu Erikoisruokasuolojen analysointi ja kahden kristallisuola-alueen suolojen biosaatavuuden vertailu
title_short Erikoisruokasuolojen analysointi ja kahden kristallisuola-alueen suolojen biosaatavuuden vertailu
title_sort erikoisruokasuolojen analysointi ja kahden kristallisuola alueen suolojen biosaatavuuden vertailu
title_txtP Erikoisruokasuolojen analysointi ja kahden kristallisuola-alueen suolojen biosaatavuuden vertailu
topic kristallisuola Ruususuola Epäorgaaninen ja analyyttinen kemia Inorganic and Analytical Chemistry 4031 suolat merisuola analyysi biosaatavuus
topic_facet 4031 Epäorgaaninen ja analyyttinen kemia Inorganic and Analytical Chemistry Ruususuola analyysi biosaatavuus kristallisuola merisuola suolat
url https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/52457 http://www.urn.fi/URN:NBN:fi:jyu-201612195175
work_keys_str_mv AT kuosmanenheidi erikoisruokasuolojenanalysointijakahdenkristallisuolaalueensuolojenbiosaatavuuden