Voimaharjoittelun vaikutus uusien hermosolujen säilymiseen hippokampuksessa aikuisilla nisäkkäillä - Lukkarila, Niina (2016)
Aerobinen harjoittelu vaikuttaa positiivisesti hippokampuksen uusien hermosolujen syntymiseen ja selviytymiseen. Lisääntyneen neurogeneesin on tutkittu vaikuttavan aivojen rakenteisiin ja toimintaan, muun muassa tehostamalla muistin ja oppimisen toimintoja. Tässä tutkimuksessa käytetyllä voimaharjoittelulla on myös tutkittu olevan positiivinen vaikutus kognitiivisiin toimintoihin. Nyt tutkittiin aikuisilla nisäkkäillä suoritetun progressiivisen voimaharjoittelun vaikutuksia hippokampuksen pykäläpoimun uusien hermosolujen säilymiseen. Lisäksi tutkittiin onko voimaharjoittelulla vaikutusta paikkamuistiin. Tutkimuksen koe-eläiminä käytettiin sukukypsiä Sprague-Dawley rottia (n = 20), jotka jaettiin satunnaisella valinnalla koeryhmään (n = 10) ja kontrolliryhmään (n = 10). Koeryhmään kuuluneet eläimet suorittivat kahdeksan viikon progressiivisen voimaharjoitteluintervention. Kontrolliryhmään kuuluneet eläimet viettivät harjoitusajan pleksilaatikossa harjoitushuoneessa. Molemmat ryhmät suorittivat niiden spontaania mieltymystä uusia esineitä kohtaan mittaavan paikkamuistitehtävän, ennen ja jälkeen voimaharjoittelujakson. Solut, jotka syntyivät ensimmäisen harjoitusviikon aikana, merkittiin bromodeoxyuridine (BrdU) -merkkiaineella. BrdU yhdistyy jakautuvien solujen perimään, jolloin uusia hermosoluja voidaan tarkastella mikroskoopilla. Tilastollisina menetelminä käytettiin riippumattomien otosten t- testiä, Mann Whitney U -testiä sekä Pearsonin korrelaatiokertoimen testausta. Tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää voiko voimaharjoittelua käyttää tehokkaana keinona neurogeneesin lisäämiseen ja kognitiivisten toimintojen tehostamiseen. Tutkimuksen perusteella voimaharjoitteluinterventio ei lisännyt uusien hermosolujen hengissä säilymistä tilastollisesti merkitsevästi. Ennen voimaharjoittelua ja sen jälkeen suoritetussa paikkamuistitehtävässä ei saatu tilastollisesti merkitseviä eroja.