Studying the field of game studies : a proposal model to categorize game studies - Koskela, Mari Erika (2016)
Tässä Pro gradu -tutkielmassa kartoitan pelitutkimuksen kenttää ehdottamalla mallia, jonka avulla on mahdollista kategorisoida pelitutkimuksia. Kategorisoinnin avulla voidaan saada lisää tietoa siitä, mitä pelitutkimuksen alueella tutkitaan. Mäyrän (2008) ja Juulin (2011) pelitutkimuksen kuvailujen perusteella olen rakentanut mallin, jota kutsun 3+1-malliksi. Ehdottomani 3+1-mallin kategorioiden mukaisesti kaikki pelitutkimukseksi luokiteltavat tutkimukset voi kategorisoida johonkin seuraavista luokista: peli, pelaaja tai konteksti, tai näiden yhdistelmiin: peli ja pelaaja, peli ja konteksti, pelaaja ja konteksti, tai kaikista kolmesta koostuvaan pelaaminen-luokkaan. Tämä Pro gradu -tutkielma tutkii 3+1-mallin käyttöä kategorisoimisessa analysoimalla 24 artikkelia, jotka on kerätty seuraavista neljästä pelitutkimuksen lehdestä: Eludamos, Game Studies, Games and Culture and ToDIGRA. Kerätyt artikkelit kategorisoidaan yllä mainittuihin luokkiin ja niiden teemat tunnistetaan eri luokissa esiintyvien teemojen analysointia varten. Tutkimuksessa huomataan, että 3+1-malli kaipaa pientä muokkausta, jota ehdotetaan tuloksissa. Siitä huolimatta mallin analysoinnista saadut alustavat tulokset viittaavat siihen, että mallia voi käyttää pelitutkimusten analysointiin ja pelitutkimuksen kentän hahmottamiseen, mutta sekä määrällistä että laadullista tutkimusta tulisi tehdä tarkemman varmuuden saamiseksi asiasta.